"Neretvica - Pusti me da tečem" - Inicijativa za sprječavanje gradnje MHE na rijeci Neretvici, Konjic

Još jedan apel na svijest nadležnih od strane udruženja građana “Neretvica – Pusti me da tečem”

Udružanje građana “Neretvica – Pusti me da tečem” iz Konjica, uputilo je 26.03. dopise i po paket od 12 razglednica sa razlozima protiv izgradnje mini hidroelektrana, Vladi HNK i Općini Konjic, tj. njenoj Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu.

U dopisu Vladi, ovo udruženje objašnjava da su dostavljene razglednice povezane sa Zahtjevom za preispitivanje dodijeljenih koncesija za izgradnju malih hidroelektrana na rijeci Neretvici, od 5. marta 2021. godine, a u dopisu upućenom u Općinu Konjic je istaknuto: “Kako je Služba za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic apsolutni rekorder po broju ignorisanih zahtjeva i upita Udruženja građana “Neretvica – Pusti me da tečem”, zajedno s novom žalbom zbog šutnje administracije dostavljamo i 12 razglednica koje sadrže neke od razloga zbog kojih male hidroelektrane na slivu rijeke Neretvice ne trebaju biti izgrađene (i neće!).”

Primaoci razglednica su zamoljeni da posebnu pažnju obrate na dvije razglednice koje sadrže fotografije rijeke Kraljuščice, u općini Konjic, koja je “sahranjena izgradnjom dvije male hidroelektrane: MHE Kraljuščica 1 i mHE Kraljuščica 2.”

Još jednom je naglašeno da male hidroelektrane nisu nikakva razvojna šansa Konjica i Hercegovačko-neretvanskog kantona, niti države Bosne i Hercegovine u cjelini, već najteži oblik uništavanja prirodnih dobara zarad dodatnog bogaćenje već bogatih investitora. I koruptivnog lanca u njihovoj pozadini, dodali bi smo.

U prilog tome je i podatak da vlasnici svih šest malih hidroelektrana izgrađenih na prostoru općine Konjic godišnje u općinski budžet uplate tek između 40 i 50.000 KM. S druge strane, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora uprihodovali su preko million maraka (ili tačno 1.017.231,82 KM) samo u 2019. godini.

“Ovom aktivnošću želimo nadležnim institucijama, u konkretnom slučaju Općini Konjic i Vladi HNK, dodatno skrenuti pažnju na kontekst slučaja “Neretvica” i ukazati na sve negativne uticaje do kojih dovodi izgradnja ovih elektroenergetskih objekata.”, izjavio je Ibrahim Turak, predsjednik Udruženja građana “Neretvica – Pusti me da tečem”. Dodavši:

“Već više od godinu dana projekat je u stanju mirovanja i na terenu nema nikakvih radova (niti će ih biti!). Podsjećamo da je Udruženje građana “Neretvica – Pusti me da tečem” pokrenulo jedan upravni spor pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, utuživši sporno Rješenje Federalnog ministarstva okoliša  i turizma, i tužbu pred Općinskim sudom u Mostaru, kojom nastojimo ‘srušiti’ Koncesioni ugovor između Općine Konjic i JP Elektroprivreda d.d. Sarajevo zaključen 2009. godine. U isto vrijeme Udruženje priprema niz aktivnosti i projekata koji će našu Neretvicu učiniti poželjnom turističkom destinacijom. U slučaju eventualnog pokušaja otpočinjanja radova na izgradnje prve dvije od ukupno 15 mHE na slivu rijeke Neretvice, svoju rijeku branit ćemo tijelima i bez obzira na cijenu.”

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije