Građanski aktivizam

Još jedna tužba protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Dok “Lager” nastavlja kopati ugalj u Sanskom mostu bez okolinske dozvole

Kao i u nekim drugim slučajevima, Ministarstvo se odlučilo za pogodovanje investitoru, na uštrb interesa građana i zaštite prirode. Zbog čega su i iz Centra za životnu sredinu, kao prethodno aktivisti nekih drugih organizacija i neformalnih grupa, posegnuli za tužbom, nadajući se da će krhka pravna država i u ovom slučaju poništiti štetne odluke izvršne vlasti.

Centar za životnu sredinu objavio je juče informaciju da je podnio tužbu u upravnom sporu protiv zaključka Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kojim se odbacuje zahtjev za obnovu okolinske dozvole koji je podnijela kompanija “LAGER” d.o.o. Posušje za površinsku eksploataciju mrkog uglja na području opštine Sanski Most.

Naravno, Centar za životnu sredinu nema ništa protiv odbacivanja zahtjeva, nego protiv razloga, odnosno datog obrazloženja Ministarstva.

Tužba je, naime, podnesena zbog toga što, prema načinu na koji Federalno ministarstvo okoliša i turizma tumači Uredbu donesenu 2021. godine, okolinska dozvola za ovu djelatnost više nije potrebna. Ministarstvo eksplicitno navodi da se “djelatnost eksploatacije mrkog uglja ne nalazi u Prilogu I Uredbe kojom se utvrđuju pogoni i postrojenja koja moraju imati okolišnu dozvolu”.

Ovakav stav Ministarstva, iz Centra za životnu sredinu ocjenili su kao potpuno nelogičan i nedopustiv.

“Takođe, treba uzeti u obzir da je zahtjev podnesen neblagovremeno. U tom slučaju, Ministarstvo je trebalo donijeti zaključak kojim se odbacuje zahtjev, ali iz razloga neblagovremenosti. Federalno ministarstvo je u konkretnom slučaju pogrešno tumačilo Uredbu po kojoj je postupilo”, objašnjava pravnica Centra za životnu sredinu Sonja Kosanović.

Podsjećamo da je, zbog nesavjesnog djelovanja, koje je za posljedicu, u nekoliko navrata, imalo zagađenje rijeke Blihe, nadležna inspekcija do sada izdala nekoliko prekršajnih naloga kompaniji Lager. Što je, prema Centru za životnu sredinu, predstavljalo idealan osnov za preispitivanje i izmjenu, pa čak i za ukidanje okolinske dozvole.

Međutim, kao i u nekim drugim slučajevima, Ministarstvo se odlučilo za pogodovanje investitoru, na uštrb interesa građana i zaštite prirode. Zbog čega su i iz Centra, kao prethodno aktivisti nekih drugih organizacija i neformalnih grupa građana, posegnuli za tužbom, nadajući se da će krhka pravna država i u ovom slučaju poništiti štetne odluke izvršne vlasti.

“Doneseni zaključak predstavlja kap koja je prelila čašu, jer se njime omogućuje rad ”LAGER” d.o.o. bez okolinske dozvole, što će samo predstavljati podlogu za još goru devastaciju sa potencijalno nesagledivim posljedicama. Podsjećamo, vodopad Blihe je zaštićeno područje, te je u svakom slučaju nedopustivo da se radovi ovih razmjera vrše u neposrednoj blizini tog područja, a naročito ne bez odgovarajuće okolinske dozvole i poštovanja svih propisanih mjera”, upozorio je Dragan Ostić iz programa “Energija i klimatske promjene” Centra za životnu sredinu.

Inače, o spornom djelovanju ove firme, još u avgustu 2020. opširno je pisao InfoRadar, u tekstu pod naslovom “AFERA LAGER: Kako je Novalićeva Vlada pogodovala privatnoj firmi iz Posušja u neviđenoj pljački državnih resursa“.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije