NGG „Spasimo Drinu“ Goražde

Kad mogu Pink Floyd, mogu i Goraždani – “srušen” zid na obali Drine

U petak, 02.07., u večernjim satima...

Neformalna grupa građana „Spasimo Drinu“, večeras, 02.07., obilježila je godišnjicu velikog protesta u Goraždu, protiv nelegalno izgrađenog zida duž obale rijeke Drine, kontroverznog, netransparentnog, projekta bivše vlasti, koja je pod izgovorom zaštite građana od rijeke, odnosno mogućih poplava, potrošila 10 i po miliona KM kreditnih sredstava Svjetske banke na rješenje kojim je građanima umjesto pogleda na rijeku i slobodnog pristupa Drini, ponuđena budućnost gledanja u betonski zid.

Protesti u Goraždu 06.06.2020. (Foto: Adi Kebo)

Bivši gradonačelnik, koji je prethodno, u tri navrata pobjeđivao na lokalnim izborima, ovaj skandal i nedovoljno ozbiljno shvatanje svojih sugrađana i ignorisanje njihovih emocija, stavova i sumnji u koruptivne radnje od strane uprave Grada prilikom odabira projekta, platio je gubitkom izbora i krivičnom prijavom čiji se epilog još uvijek čeka.

Bilboard neformalne grupe građana “Spasimo Drinu” ispred Tužilaštva BPK

Aktivisti grupe „Spasimo Drinu“, u međuvremenu su, naime, dokazali da je čitav projekat izgrađen nelegalno – sa nevažećim dozvolama lokalne administracije, umjesto nadležnog ministarstva Federalne Vlade, što je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, u avgustu prošle godine, i potvrdilo.

Rješenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja, od 04.08.2020.

Performansom „Rušenje zida“, Grupa i okupljeni građani, obilježavajući godišnjicu protesta, poručili su da ni nakon godinu dana borbe ne odustaju od svojih zahtjeva. A jedan od ključnih je, upravo, rušenje izgrađenog zida u goraždanskom naselju Luka. I to stvarno a ne virtuelno ili animirano.

„Dobili smo potvrdu od nadležnih institucija da su gradnja obaloutvrde i zida na Drini izvršeni na nelegalan način, ali zid i dalje nije srušen, te još uvijek niko nije odgovarao za te nepravilnosti!“, istakao je Mirsad Kadrić, član neformalne grupe građana „Spasimo Drinu“. Dodavši:

„Tražimo hitno postupanje, u skladu sa zakonom, prema svim odgovornim licima u ovom slučaju, te, da se konačno sruši nelegalno izgrađeni zid!“

Mirsad Kadrić, na jednoj od press konferencija grupe “Spasimo Drinu” (Foto: arhiva Grupe)

Zanimljivo je da bivši gradonačelnik ne odustaje od dvije omiljene teze ovdašnjih političara uhvaćenih u nepriličnim aktivnostima: „Sve je po zakonu“ i „To rade i svi ostali“. Ne pokazujući kajanje, ni namjeru da se izvini svojim sugrađanima. Uostalom, da je imao osjećaj odgovornosti, ne bi se kandidovao na izborima, koje je upravo zbog takvog odnosa prema svojim sugrađanima i izgubio.

Muhamed Ramović: “Sve je po zakonu” (Foto: Al Jazeera)

Poetska pravda bi bila da mu zidove koje je podigao svojim sugrađanima isjeku i postave oko njegove kuće, da sam u njih gleda ostatak života, a da mu sud izrekne zabranu prilaska Drini na manje od 150 metara.

Razglednica iz Goražda – Umjesto pogleda na rijeku, pogled na betonski zid

Članovi neformalne grupe građana “Spasimo Drinu” ističu da neće odustati od borbe, odnosno zahtjeva za rušenjem zida i kažnjavanjem odgovornih za njegovo postavljanje, te da će o svim svojim aktivnostima i odlukama nadležnih institucija blagovremeno obavještavati javnost.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije