Za legalnu eksploataciju minerala u gornjem toku rijeke Bosne

Kad neće nadležni… Maglajlije samostalno čistile posljedice korupcije na obali Bosne

Neformalna grupa građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“ danas (21.03.) je, u saradnji sa ostalim aktivistima iz Maglaja, učestvovala u akciji čišćenja obale rijeke Bosne pod motom „Očistimo posljedice korupcije na obali rijeke Bosne“. Tim povodom izdato saopštenje za javnost Grupe prenosimo u cjelosti.

“Danas smo očistili značajan dio obale koja je devastirana zbog nelegalne eksplatacije šljunka i izostanka reakcije nadležnih”, istakla je Zumra Gušo članica neformalne grupa građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“ koja je danas u saradnji sa ostalim aktivistima iz Maglaja učestvovala u akciji čišćenja obale rijeke Bosne pod motom „Očistimo posljedice korupcije na obali rijeke Bosne“.

Ova akcija je imala za cilj da ukaže da u oblasti upravljanja vodotokom postoje sumnje na korupciju, zbog koje se gube značajni prihodi od izbjegavanja plaćanja naknade za stvarno izvađene količine šljunka, dok se obala rijeke devastira i Maglaj ugrožava novim poplavama.

Takođe, akcijom se željelo ukazati i na to  da postoje nesavjesni šljunkari koji ne uvažavaju zahtjeve da  zaustavljaju radove u vrijeme mrijesta ribe i ostavljaju sav neupotrebljivi otpad nakon vađenja šljunka na obalama rijeke Bosne, čime ozbiljno narušavaju životnu sredinu.

A, time dovode Maglaj u opasnost od novih poplava, poput onih 2014. godine.

“Danas smo očistili značajan dio obale koja je devastirana zbog nelegalne eksploatacije šljunka i izostanka reakcije nadležnih. Ne znam da li tu ima elemenata korupcije, ali ono što mnogi u gradu govore jeste da pojedini šljunkari bez pribavljenih dozvola vade materijal iz vodotoka rijeke Bosne, a nadležna vodna inspekcija ne reaguje po službenoj dužnosti. Zašto? To niko ne zna “, istakla je Zumra Gušo članica neformalne grupa građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“

Aktivisti su istakli da se sa lokalnog nivoa nerijetko ne prijavljuju nadležnim institucijama nelegalni radovi jer su najčešće u pitanju lokalna privredna društva, niti vodna inspekcija obilazi ove terene što je po službenoj dužnosti u njenoj nadležnosti.

Planiranim aktivnostima neformalna grupa građana želi doprinijeti zaštiti rijeke Bosne od nelegalnih šljunkara, zaustaviti daljne devastiranje riječnog korita od nekonstrolisanog izvlačenja minerala i bahatosti onih koji pod plaštom uređenja vodotoka i čišćenja od mulja korita rijeke Bosne izvlače enormne količine i bogate se, a time stavljaju u opasnost svoje sugrađane.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije