Građanski aktivizam

Kampanja o radu Tužilaštava u Srpskoj

Udruženje građana “Put Pravde” na banjalučkom Trgu Krajine započelo je kampanju podizanja svijesti građana Srpske o radu tužilaštava i tužilaca u Srpskoj. Istovremeno oni provode i anketu kojom žele da vide koliko građani znaju o radu i pravima tužilaca. Tvrde da su tužioci u Srpskoj nedodirljivi i da ne mogu da odgovaraju za svoje činjenje ili nečinjenje a to jasno piše i u Zakonu o javnim tužilaštvima Republike Srpske.

Na taj način se, smatraju u ovom udruženju, dobroj volji tužioca prepušta hoće li neku istragu sprovesti kako treba i hoće li je uopšte sprovesti. Navode primjere iz svog iskustva.

“Najbolji primjer Vam je istraga ubistva Davida Dragičevića odnosno izostanak adekvatne istrage gdje su tri godine prošle u neutvrđivanju istine u slučaju ubistva Davida Dragičevića jer je istraga u tom cilju vođena u pogrešnom smijeru“, rekla je Sofija Grmuša iz ovog udruženja.

U udruženju “Put Pravde” podsjećaju i na krivične prijave koje su aktivisti “Pravde za Davida” podnosili protiv banjalučkih policajaca zbog protivzakonitog lišavanja slobode i progona. Te krivične prijave, objašnjavaju, duže od godinu dana “leže” kod tužilaca banjalučkog Okružnog tužilaštva bez bilo kakve tužilačke odluke.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije