Građanski aktivizam

Kao rezultat zajedničkog nadzora, u cilju zaštite planine Konjuh, dostavljene prijave kantonalnoj inspekciji

“Sama činjenica da se nezakonite radnje, kao što je izvlačenje drveća poslije 17h sa prostora planine Konjuh,  dešavaju u praksi, nam govori o važnosti što bržeg razmatranja i usvajanja izmjena Zakona o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom", navodi se u informaciji omladinskog pokreta “Karton revolucija”, koju objavljujemo u cjelosti.

Zajednički nadzor, koji je uspostavljen početkom mjeseca septembra na prostoru planine Konjuh, između građana okupljenih oko pokreta “Karton revolucija” i Javne ustanove Zaštićeni pejzaž “Konjuh”, počeo je davati konkretne rezultate na terenu.

“Saradnja koju smo kao građani Tuzlanskog kantona uspostavili sa Javnom ustanovom ZP “Konjuh” u cilju zaštite planine Konjuh i zaustavljanja koruptivnih radnji na terenu rezultirala je prvim konkretnim dokazima propraćenim prijavama koje smo danas proslijedili inspekcijskim organima. Nakon postavljanja tabli na širem prostoru planine Konjuh na kojima pozivamo građane da nam putem društvenih mreža dostavljaju informacije o eventualnim nezakonitim radnjama na prostoru Zaštićenog pejzaža “Konjuh” na dnevnoj bazi smo počeli dobijati informacije različitog sadržaja koje su uredno razmatrane od strane našeg tima. Dobijene informacije za koje se utvrdilo da imaju osnov sumnje na kršenje zakonskih regulativa ili koruptivne radnje smo u saradnji sa pravnim timom tretirali i dodatno razmotrili. Kao rezultat u ponedjeljak 14.11.2022. godine smo nadležnoj kantonalnoj inspekciji na postupanje dostavili tri konkretne prijave sa pratećim dokazima izjavama, fotografijama i video snimcima”, riječi su Selman Adija iz Karton revolucije, koji nastavlja:

“Trenutna situacija predstavlja i odličnu priliku da u praksi vidimo mogućnosti inspekcijskih organa da istraže, dokažu i procesuiraju nezakonite radnje. Sama činjenica da se nezakonite radnje, kao što je izvlačenje drveća poslije 17h sa prostora planine Konjuh,  dešavaju u praksi, nam govori o važnosti što bržeg razmatranja i usvajanja izmjena Zakona o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom”.

Kada su u pitanju izmjene Zakona o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom vrijedi napomenuti da će konkretna inicijativa biti delegirana poslanicima u Skupštini Tuzlanskog kantona u mjesecu novembru a da je ista već dobila podršku od Gradskog vijeća Tuzla i da se to isto očekuje od GV Živinice i OV Banovići.

Građani u akciji