Građanski aktivizam

“Karton revolucija”: Gasi se pedijatrija, Tuzla uskoro ostaje bez pedijatara u Domu zdravlja?

Na Facebook stranici udrženja građana "Karton revolucija" objavljeno je novo upozorenje javnosti, koje prenosimo u cjelosti.

U Domu zdravlja Tuzla i pored višegodišnjih upozorenja od strane doktora i stručnjaka, menadžment strogo zabranjuje i izbjegava obrazovanje i upošljavanje novih specijalista koji će imati dovoljno vremena i prostora da preuzmu posao od starijih kolega.

Rezultat? U vrlo kratkom roku zbog nedostatka stručnog kadra tuzlanska djeca će ostati bez primarne zdravstvene zaštite.

Sistemski, namjerni kolaps zdravstvene zaštite žena na odijelu radiologije je poznat svim građanima Tuzle, dokazan i objavljen

Na ginekologiji ne postoje moderni aparati za dijagnostiku, tako da se većina pregleda zasniva isključivo na iskustvenoj stručnosti doktora. Doktori bez aparata ne mogu dati vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Na odijelu hitne medicinske pomoći (odijel na kojem nije moguća korupcija i nepotizam) u najtežem vremenu COVID-a i migrantske krize umjesto kreiranja novih timova i olakšanih uslova rada svim uposlenicima je za 1% smanjena procjena težine i složenosti radnih uslova.

Korupcija i nepotizam nas napadaju, ubijaju a mi šutimo i posmatramo. Po zakonskim, moralnim i vjerskim normama dužnost svih nas je da budemo na strani istine, pravde i života.

Tužno je gledati da je pokret mladih “Karton revolucija” postao izgleda jedina adresa na koju se građani mogu obratiti. Zato pozivamo sve odgovorne predstavnike sistema da se probude u borbi protiv korupcije, jer svi smo odgovorni za društvo u kojem živimo.