Građanski aktivizam

“Karton revolucija” na dan oslobođenja Tuzle u 2. svjetskom ratu: Korupcija i nepotizam ubijaju kao i fašizam!

Mladi aktivisti pokreta "Karton revolucija", na zanimljiv način obilježavaju dan konačnog oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu.

Tuzla je 2. oktobra 1943. godine, kada je prvi put oslobođena u 2. svjetskom ratu, bila najveća oslobođena teritorija u cijeloj Evropi. Pa, iako je ta sloboda trajala svega četrdeset dana, nakon čega je grad ponovo okupiran, taj datum se obiljažava kao Dan oslobođenja Tuzle.

No, konačno oslobođenje od okupacije i fašizma uslijedit će 17.09.1944. godine, ulaskom jedinica Narodnooslobodilačke vojske u ovaj grad.

Aktivisti pokreta “Karton revolucija”, smatrajući da se ovaj datum ne obilježava adekvatno svom značaju, odlučili su ga sami obilježiti nizom akcija, kojim će, pritom, ovu davnu pobjedu nad fašizmom, u skladu sa starom parolom “Novo vrijeme donosi sa sobom i nove zadatke” i svojim projektnim ciljevima, pokušati staviti u aktuelni kontekst. I kroz uporedne prikaze, značajne događaje i ličnosti iz tog vremena staviti u kontekst današnjeg stanja.

“Mi danas živimo u vremenu korupcije i nepotizma koje možda više nego i u 2. svjetskom ratu građane i građanke obeshrabruje, tjera iz države i na kraju na direktan ili indirektan način ubija. Živimo u vremenu gdje građanke Tuzle nemaju mogućnost  za kvalitetan i sveobuhvatan pregled mamografom, gdje se u doba pandemije vakcinacija odvijala isključivo preko veze i gdje je sistem ne samo u zdravstvenom nego i u drugim segmentima pred potpunim kolapsom. Na današnji dan je pravi trenutak da se zapitamo: Da li su diskriminacije i zloupotrebe koje su nekada realizovane pod plaštom fašizma i nacizma zamijenile iste ili slične “upakovane” kroz korupciju i nepotizam.”, saopšteno je iz “Karton revolucije”.

Najavljeno je da će, danas, aktivisti “Karton revolucije”, pored uličnih akcija, poput postavljanja natpisa na tuzlanskoj pasareli, aktivnosti sprovoditi i na društvenim mrežama, sa ciljem upoznavanja i mobilizacije javnosti na značaj borbe protiv korupcije i nepotizma i upozoravanja na štetne posljedica ovih pojava po pojedince ali i društvo u cjelini.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije