Građanski aktivizam

Karton revolucija: Pandemija se nastavlja, Dom zdravlja pozitivan na korupciju

Informacija iz pokreta "Karton revolucija", o sprovedenoj uličnoj akciji koju su realizovali aktivisti i aktivistkinje ovog pokreta.

Pokret građana “Karton revolucija” već više od 6 mjeseci aktivno ukazuje na prisustvo korupcije i nepotizma u našem društvu. U fokusu djelovanja pokreta je između ostalog i sektor zdravstva sa posebnim osvrtom na zdravstvenu zaštitu žena.

U večernjim satima dana 30.06.2021 i ranim jutarnjim satima 01.07.2021. godine aktivisti pokreta su realizovali veliku uličnu akciju ljepljenja plakata sa sadržajem “Dom zdravlja je pozitivan na korupciju, vrijeme je za liječenje” i “Dok stavljate probleme korupcije u kraj, znajte da vam mi stojimo na kraju”.

Cilj akcije je podizanje svijesti građana i kreiranje značajnijeg pritiska javnosti na odgovorne u Domu zdravlja Tuzla gdje je već duži vremenski period prisutan potpuni kolaps zdravstvene zaštite kada je u pitanju odijel radiologije, odnosno pregledi i očitavanje snimaka mamografom.

“Razlog za našu akciju je činjenica da u Domu zdravlja se trenutno pacijenti ne primaju na preglede mamografom, niko ne očitava nalaze mamografije, uposlenici rade u izuzetno teškim uslovima, novi mamograf nije u funkciji a od menadžmenta Doma zdravlja konstantno dobijamo odgovore da je situacija apsolutno normalna, pod kontrolom i da sve funkcioniše po najvišim standardima iako je u praksi situacija haotična” kažu iz pokreta Karton revolucija te nastavljaju…

” Zbog trenutne situacije ne samo na odijelu radiologije nego i u drugim slučajevima  su direktno ugroženi životi građana i građanki Tuzle.

Obzirom da kao građani posjedujemo ozbiljne indicije na prisusto korupcije i nepotizma koje kao posljedicu indicirano dovodi do pružanja nekvalitetne i nedovoljne zdravstvene usluge kao i čitav niz durgih ozbiljnih povreda zakonskih procedura mi ćemo kao “Karton revolucija” u prvoj polovini mjeseca jula Tužilaštvu Tuzlanskog kantona dostaviti informacije o saznanjima i informacijama sa kojima raspolažemo a o čemu smo već ranije govorili putem sredstava javnog informisanja u nadi da će taj korak biti presudan za pokretanje procesa koji će dovesti do konačnog obračuna sa korupcijom u zdravstvu kao i svim drugim negativnim pojavama a sve sa ciljem vraćanja institucije Doma zdravlja u službu građana i građanki Tuzle,” saopšteno je iz Karton revolucije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije