Građanski aktivizam

“Karton revolucija” protiv nacionalizma i korupcije: “Patriotizam se ne mjeri veličinom zastave koju smo raširili, nego po tome koliko smo hrabri da stanemo na put korupciji i nepotizmu!”

Aktivisti i simpatizeri pokreta "Karton revolucija", okupili su se juče, na Trgu slobode, u Tuzli, da poruče da građani Bosne i Hercegovine nisu maloumni da nasjedaju na nacionalističke priče političara, koje služe da se zaštiti kriminal. "Nećemo rat, hoćemo hapšenja. Nećemo kopati rovove, nego temelje za nove zatvore." Tim povodom su na svojoj Facebook stranici postavili i poruku, koju prenosimo u cjelosti.

Danas je u Tuzli jaka kiša. Ne postoji to nevrijeme i oluja koja će ugasiti iskru borbe za drugačiju Bosnu i Hercegovinu. Nikome ne damo našu domovinu ali nikome više ne dozvoljavamo da nas truje istom pričom 30 godina. Zato je važno da ponovimo:

Političari izmišljaju nacionalističke tenzije kako bi sakrili svoj lopovluk i kriminal, da se ne bi govorilo o njihovim aferama. Narodu puste u javnost kako će biti rata i ukradu milion, kažu Bosna će se raspasti i dogovore kako će raspodijeliti milione.

Naši neprijatelji nisu narodi nego lopovi.

Onoga trenutka kada jednog korumpiranog političara ili direktora uhapse i osude, drugi će dva puta razmisliti da li će ukrasti a kada i njega uhapse i osude treći neće ni pomisliti na kriminal. Tek onda ćemo imati normalno zdravstvo, školstvo, društvo jednake šanse, tek onda ćemo imati državu i tek onda niko neće spominjati rat i tenzije.

Patriotizam se ne mjeri veličinom zastave koju smo raširili nego po tome koliko smo hrabri da stanemo na put korupciji i nepotizmu.

Dok u Sloveniji koja je 10 puta razvijenija od nas protestvuju nas prepadaju ratom da bi na kraju svi svakako pobjegli u tu istu Sloveniju i u miru živjeli zajedno.

Aloo narode, probudi se!

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije