Građanski aktivizam

“Knjiga žalosti” za sve žrtve korupcije i nepotizma u zdravstvenom sektoru

Saopštenje pokreta “Karton revolucija“, u vezi sa sinošnjom uličnom akcijom u Tuzli. 

U utorak 03.08.2021. godine aktivisti okupljeni oko pokreta Karton revolucija realizovali su uličnu akciju upisivanja građana i građanki Tuzle u “Knjigu žalosti” za sve žrtve korupcije i nepotizma u zdravstvenom sektoru.

Akcija je dio višemjesečne borbe mladih protiv kriminala u Domu zdravlja, tačnije na odijelu radiologije u navedenoj zdravstvenoj ustanovi koja je kulminirala prijavom Tužilaštvu Tuzlanskog kantona protiv odgovornih za alarmantnu situaciju.

Vrijedi naglasiti da su aktivisti i aktivistkinje pored izuzetno kvalitetnog mobilisanja javnosti već ostvarili značajne pomake među kojima je i donacija novog mamografa za Dom zdravlja Tuzla koja se realizovala prije više od 2 mjeseca od strane našeg proslavljenog košarkaša Jusufa Nurkića.

Nažalost navedeni mamograf nikada nije stavljen u funkciju i upravo je to bio jedan od dodatnih razloga za sinoćnju akciju u kojoj se skrenula pažnja javnosti na navedenu činjenicu.

Ono što posebno ohrabruje je činjenica da je sinoćnju akciju za samo sat vremena podržalo nekoliko stotina građana i građanki Tuzle koji podržavaju borbu “Karton revolucije”.