Građanski aktivizam

Koalicija „Pod lupom“: U izmjene Izbornog zakona BiH moraju biti uključeni svi, prioriteti su implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava i sprečavanje izbornih krađa i prevara

Najavu tri političke stranke u vlasti na državnom nivou - HDZ BiH, SDP BiH i SNSD – da će one same, umjesto demokratskih institucija i široke javnosti, raditi na izmjena Izbornog zakona BiH, iz Koalicije „Pod lupom“ označili su kao potpuno neprihvatljivu. Saopštenje Koalicije prenosimo u cjelosti.

Koalicija „Pod lupom“ smatra da je neprihvatljivo da proces izmjena Izbornog zakona BiH bude sveden na dogovore tri političke stranke ili, još gore, tri osobe iz tih političkih stranaka. Proces izmjena Izbornog zakona BiH mora uključivati širok krug zainteresovanih strana i započeti od prioriteta.

Najbolji način za to su intenzivan i inkluzivan institucionalni rad na implementaciji prioritetnih preporuka za bolje izbore u BiH. To se prije svega odnosi na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se odnose na diskriminaciju kroz ograničavanje kandidovanja na izborima na osnovu etničke pripadnosti i prebivališta. Podsjećamo od prve takve presude prošlo je 14 godina. Zatim, na implementaciju preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), posebno onih koje adresiraju nezakonite pritiske na birače za koga da glasaju na izborima. Takođe, potrebno je hitno implementirati prioritetne preporuke Koalicije „Pod lupom“ koje se odnose na elektronsku identifikaciju birača, skeniranje glasačkih listića, unos rezultata sa nivoa biračkih mjesta, reformu biračkih odbora i izricanje najstrožih sankcija za utvrđene nepravilnosti uz veći angažman policije i tužilaštava. Sve navedeno će doprinijeti sprečavanju dokazanih izbornih krađa i prevara za koje, još uvijek, izostaju pravovremene i adekvatne sankcije

Svaki glas na izborima je svetinja u demokratskim društvima, te mora biti zaštićen i odražavati stvarnu izbornu volju građana/ki oslobođenu bilo koje vrste pritisaka. Svaki dokaz da je to dovedeno u pitanje mora biti predmet najstrožih mogućih sankcija koje će biti odvraćajućeg karaktera. I svaka buduća izmjena Izbornog zakona BiH mora biti u smjeru sprečavanje izbornih krađa i prevara, jačanja demokratskih standarda i smanjenja prostora za korumpirane pojedince i političare.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije