Građanski aktivizam

KONFERENCIJA: DRŽAVNO KORIŠĆENJE SILE (POLICIJSKA REPRESIJA ILI DEMOKRATSKO PRAVO DRŽAVE)

Konferencija će se održati 4. juna 2022. godine (subota) u hotelu „Bosna” u Banjaluci, sa početkom u 10 sati.

Put pravde – Pravda za Davida, Banjalučki centar za ljudska prava i Fondacija Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini, u subotu, 04.06., u Banjaluci, organizuju konferenciju i panel diskusije pod nazivom: „Državno korišćenje sile (policijska represija ili demokratsko pravo države)”.

Konferencija će se održati u hotelu „Bosna”, sa početkom u 10 sati i, po planu će trajati do 14.

Organizator, u najavi, ističe da ponašanje policijskih organa u mnogim slučajevima izaziva velike kontroverze u društvu, bilo to postupanje sa aktivistima različitih organizacija, prema izbjeglicama i migrantima, prema demonstrantima ili prema građanima u svakodnevnim situacijama.

U javnosti se često mogu vidjeti različiti komentari u vezi sa drugačijim postupanjem i kažnjavanjem represivnih organa prema građanima za iste ili slične prestupe, kao i diskriminatornim nastupom policije prema određenim grupama i pojedincima. Neka od ovih postupanja su čak i dokazano bila nelegalna što se pokazalo i kroz određene sudske presude.

Takođe, nerijetko se od strane policijskih organa, naročito u Bosni i Hercegovini, najavljuju izmjene zakona koji regulišu javni red i mir, policiju i unutrašnje poslove i javna okupljanja, i to u pravcu većih policijskih ovlašćenja, a smanjenja prava građana.

U vezi sa ovim, ali i drugim povezanim pitanjima, planirano je da se na konferenciji, u tri panela, raspravlja o tome gdje počinje nasilje a prestaje pravo kada je u pitanju policija i njen odnos prema građanima, kakav je odnos aktivizma, protesta, građanskog otpora i državnog monopola sile i da li i kako demokratija može da funkcioniše u raljama nedemokratskih metoda.

main image

Panelisti na događaju su novinari, pravnici, advokati, političari, službenici međunarodnih organizacija i aktivisti. Kao učesnici skupa, pored izlagača, pozvani su naučnici, predstavnici institucija, nezavisni intelektualci, predstavnici akademske zajednice, studenti i novinari.

Prisustvo i učestvovanje na Konferenciji je slobodno i otvoreno za sve građane_ke. A za zainteresovane će sat vremena prije Konferencije biti omogućeno brzo testiranje na COVID-19.

Antikorupcija, u ovom kontekstu podjeća na neke od svojih tekstova, za koje nam se čini da se uklapaju u tematski okvit konferencije:

ŠTA PANDUR ZNA ŠTA JE GRAĐANSKI AKTIVIZAM? – POLICIJSKO NASILJE KAO NADOMJESTAK INTELIGENCIJE I OBRAZOVANJA

POLICIJSKI PERFORMANS, BEZ SEDATIVA, U BANJALUCI

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije