Građanski aktivizam

Konferencija “Moj glas, moj mir”: Mladost protiv ustaljenih ratnih narativa

U trenutnom političkom okruženju, gdje je rat još uvijek najvažniji “kulturni” događaj, mladi su konstantno izloženi iskrivljenim interpretacijama prošlosti političkih lidera koji blokiraju proces izgradnje mira, navodi se u saopćenju Udruženja “Zaboravljena djeca rata” u povodu, prošle sedmice održane, četverodnevne omladinske konferencije “Moj glas, moj mir”.

Ova konferencija ujedno je završna aktivnost projekta “Živi spomenici”, koji je Udruženje “Zaboravljena djeca rata” pokrenulo s ciljem promicanja stalnog i trajnog mira kroz proces osnaživanja mladih iz različitih etničkih grupa da šalju zajedničke poruke pomirenja, suživota, ravnopravnosti i da naglašavaju činjenicu da ljudska prava ne trpe pripadnost etničkim grupama.

“Nakon rata koji se desio u Bosni i Hercegovini, virus etnonacionalizma pojavio se kao rezultat politike za kojeg je još uvijek teško naći lijek”, saopćeno je.

“Živi spomenici” je edukativni program na kojem su učesnici imali priliku da kroz predavanja eminentnih stručnjaka, razgovor sa žrtvama i interaktivnim radionicama prošire svoje znanje na temu izgradnje mira i interetničke saradnje.

“Mislim da nam je sve važnije da se iz godine u godinu nameće da ne možemo živjeti samo jedni pored drugih. Važno je da se i mi mladi uključimo u procese izgradnje mira i da i mi mladi počnemo davati neki svoj doprinos, barem kada je riječ o zbližavanju i pravilnom odnosu prema dešavanjima koja smo imali ovdje u periodu 90-ih”, rekao je Slobodan Blagovčanin, predavač i omladinski aktivista – CAT u BiH na konferenciji za medije.

Medijima u Historijskom muzeju se obratila Ajna Jusić, predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, koja je kazala da pozdravlja izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Ove izmjene, kako je navela, su “preduslov za rehabilitaciju društva i države”.

“Ja se nadam da će predstavnici vlasti zaista za ozbiljno uzeti to i da nećemo morati i dalje da trpimo različite etnonacionalističke i virusne pojave u kojima živimo zadnjih 27 godina”, kazala je Jusić.

Četverodnevna konferencija “Moj glas, moj mir” je okupila oko četrdeset mladih ljudi iz čitave BiH.

Prema riječima Mirne Omerčaušević, programske menadžerice Udruženja, konferencija je osmišljena da kroz edukativno-kreativni program i aktivnosti nudi mladim ljudima sticanje znanja i vještina koje prenose u svoje lokalne zajednice.

“Okupljanje umjetnika, akademskih slikara, omladinskih edukatora za nas predstavlja ispunjavanje našeg ključnog principa djelovanja, a to je međusobna solidarnost i saradnja u svrhu kreiranja bolje budućnosti za sve građane BiH, ali prije svega kreiranja mogućnosti za zdrav rast i razvoj budućih generacija u BiH. Svaka naša aktivnost ima za cilj kreiranje osjećaja i pripadnosti miru i ozbiljnog shvatanja propagirane poruke ‘Da se nikad nikom ne ponovi’”, navedeno je u saopćenju Udruženja.