U fokusu

Krivična prijava protiv Milorada Dodika zbog ugrožavanja sigurnosti

U prijavi se navodi da je Tanja Topić na meti Milorada Dodika isključivo zbog toga što slobodno govori o kriminalu i korupciji, kršenju ljudskih prava i zakulisnim radnjama u Republici Srpskoj i BiH.

Krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Milorada Dodika zbog, kako je navedeno u prijavi, ugrožavanja sigurnosti političke analitičarke iz Banjaluke, Tanje Topić, podnio je pravnik Dejan Lučka. Dodik je 24. maja ove godine u izjavi za Srpsku novinsku agenciju (SRNA) dao izjavu u kojoj je Tanju Topić optužio da je agent njemačkog BND-a (njemačka tajna služba) vrijeđajući nju i njenu porodicu.

U krivičnoj prijavi se navodi da je Dodik između ostalog rekao “Narod u mom kraju zna da je u funkciji njemačkih obavještajnih struktura a zna se šta su Nijemci ovdje radili i kako su prolazili oni koji su bili kvislinzi. Ona je dokazani kvisling”.

Dalje se navodi da je Krivični zakonik Republike Srpske jasan kada kaže da će biti kažnjen novčano ili kaznom zatvora do dvije godine svako ko ugrozi sigurnost nekog lica ozbiljnom prijetnjom da će njega ili njemu blisko lice lišiti života, lišiti slobode ili oteti, nanijeti zlo…

Milorad Dodik je svojom izjavom Tanju Topić direktno nazvao stranim agentom i kvislingom uz to da se zna kako su prolazili oni koji su bili kvislinzi navodi se u prijavi.

Navodi se i da je Dodik izjavom da se “zna šta su Nijemci ovdje radili” i povezujući te radnje sa kažnjavanjem kvislinga nakon rata, uključujući ti i poistovjećivanje, odnosno nazivanje Tanje Topić kvislingom direktno nacrtao metu na čelo Tanje Topić.

Navodi se da je Dodik ovom izjavom ugrozio sigurnost Tanje Topić, navodeći da se zna kako su ovdje prolazili kvislinzi, ciljajući na osvetu i napad na fizički integritet političke analitičarke.

U prijavi se navodi i da je jasno da je Milorad Dodik ovakvu izjavu dao potpuno svjestan njene težine. Navodi se i da je, kao neko ko je na čelu države i na čelu vladajuće stranke, Dodik neko ko ima apsolutnu kontrolu nad polugama vlasti čime je njegova odgovornost još veća.

Napominje se i da su Dodikovu izjavu brojni mediji nekritički prenijeli, da je nekritički prenesena na RTRS-u čime je Tanja Topić neargumentovano označena kao neko ko radi protiv interesa Republike Srpske.

U prijavi se navodi da je Tanja Topić na meti Milorada Dodika isključivo zbog toga što slobodno govori o kriminalu i korupciji, kršenju ljudskih prava i zakulisnim radnjama u Republici Srpskoj i BiH.

Navodi se i da Milorad Dodik predstavlja državu a da bi njegovo procesuiranje pokazalo da autokratija nije prihvatljiv obrazac te da država svojim organima treba štiti integritet i sigurnost svakog pojedinca.

Krivična prijava protiv Milorada Dodika podnesena je 1. juna Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.