"Neretvica - Pusti me da tečem" - Inicijativa za sprječavanje gradnje MHE na rijeci Neretvici, Konjic

Kupališta umjesto mini hidroelektrana – Smaragdna ljepotica Neretvica će dobiti 15 kupališta

Smaragdna ljepotica Neretvica ostavlja bez dana, a svojom netaknutom prirodom mami poglede znatiželjnika.

Na rijeci Neretvici u općini Konjic će biti uređeno 15 kupališta sa šadrvanima i ostalim pratećim sadržajima. Uređenje kupališta provodi se u sklopu akcije “15 kupališta umjesto 15 mHE”.

Naime, na ovoj rijeci je planirana izgradnja 15 minihidroelektrana, čemu se stanovnici ovoga kraja iznimno protive.

Okupljeni u udruženju građana “Pusti me da tečem” više puta su istaknuli kako se ne slažu s izgradnjom mHE. Smatraju da će stanovništvo imati veću korist od kupališta, nego od mHE.

Foto: Facebook / Rijeka Neretvica

Radovi na izgradnji kupališta su u punom jeku, a provodi ih lokalno stanovništvo, koristeći vlastita novčana sredstva, ali i donacije drugih stanovnika općine Konjic.

Smaragdna ljepotica Neretvica ostavlja bez daha, a svojom netaknutom prirodom mami poglede znatiželjnika. Jedna je od najznačajnijih pritoka Neretve.

Neretvica izvire pod Vitreušom i teče prema istoku, zatim blago skreće prema jugu, gdje prima Otunski potok i Prolaz, a zatim skreće prema zapadu. Nakon što napravi okuku kod ušća Prolaza, Neretvica prima Obaščicu s jugoistoka, a sa sjevera Malu Neretvicu i Zagrejčicu, zatim kod Salakovića skreće prema jugu, gdje protječe kroz Gornji i Donji Čažanj. Tu prima pritoku Govornik. Potom protječe pored sela Lukšije, Parsovići, Donji Prijeslop, Podhum, Gostovići te ulazi u Buturović Polje, gdje se ulijeva u Jablaničko jezero.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije