Radnički protesti

Liječnici u Kantonu 10 održali štrajk upozorenja zbog kolektivnog ugovora i plaća

Liječnici su nezadovoljni trenutnim položajem i visinom satnice budući da su prije desetak godina bili negdje u prosjeku Federacije, a danas su zadnji.

Sindikat liječnika Kantona 10 danas je u krugu svih zdravstvenih ustanova na području kantona održao jednosatni štrajk upozorenja. Razlog za ovu nepopularnu mjeru je, kako iz Sindikata navode, dvogodišnje odugovlačenje početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru, te najniža osnovna plaća djelatnika u zdravstvu u odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH.

Liječnici su nezadovoljni trenutnim položajem i visinom satnice budući da su prije desetak godina bili negdje u prosjeku Federacije, a danas su zadnji.

„2,24 KM nema nitko osim nas, svi su iznad, s tim da neki kantoni imaju već 2,8 i 2,9. s koeficijentima smo isto tako na dnu“, ističe predsjednik Sindikata liječnika Kantona 10 Ivica Jozić.

Štrajk upozorenja upriličen je i zbog toga što su svi njihovi pozivi za pokretanje pregovora o novom kolektivnom ugovoru ostali bez odgovora, a postojeći produžuju mimo zakona.

„Po zakonu, a i u samom kolektivnom koji je istekao prije dvije godine, piše da se može produžiti jednom na 3 mjeseca. Mi imamo već gotov prijedlog kolektivnog ugovora, govorim za liječnike. Međutim problem je što Ministarstvo ne želi krenuti s pregovorima“, tvrdi Jozić.

Iz nadležnog ministarstva poručuju da nema pregovora dok se poslovanje zdravstvenih ustanova ne uskladi sa zakonom, napravi pravilnik o radu i sistematizacija radnih mjesta.

„Kako se može napraviti jedan kolektivni ugovor ako ne opišete radno mjesto i prema tom radnom mjestu odredite koeficijent? A onda – vimamo sada u skupštinskoj proceduri vrlo bitan zakon – novi Zakon o radu“, navodi ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Momčilo Bajić (SDP).

A on je već prošao javnu raspravu i trebao bi ubrzo biti usvojen.

„Ako su imali strpljenja 20 godina, neka se strpe još mjesec ili dva dok nam taj zakon prođe pa da onda sjednemo i napravimo jedan kolektivni ugovor koji će biti na zadovoljstvo svih ljudi i koji neće nikoga diskriminirati“, poručuje ministar Bajić.

No, sistematizacija i dalje ostaje preduvjet za sve pregovore budući da omjer uposlenih treba dovesti u zakonske okvire, 80% medicinskog i 20% nemedicinskog osoblja, a trenutni omjer je 55% naspram 45%.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije