Građanski aktivizam

„Lykos“ helikopterom nastavio geološka istraživanja na Ozrenu a građani protestuju i traže odgovore od ministra Đokića

Helikopter nad Boljanićem (Foto: Ekološki studenac)
Ekološko udruženje „Ozrenski studenac“, na mjestu gdje je slijetao helikopter u Boljaniću organizovalo je protestno okupljanje, a juče (03.05.) obratili su se zvanično i ministru Petru Đokiću, izražavajući negodovanje zbog nastavka istraživanja i postavljajući nu niz pitanja.

Kada im zbog protivljenja mještana na Ozrenu nije uspjelo da direktnim geološkim istraživanjima osnovnih i plemenitih metala na terenu realizuju planiranu investiciju, iz bijeljinske kompanije “Lykos Balkan Metals”, odnosno firme „Medeni brijeg“, koja je nosilac saglasnosti za rudna istraživanja, su angažovali helikopter za svoje aktivnosti.

Ovih dana helikopter, nepoznatog vlasnika, angažovan od strane ove kompanije, na području Čajniča i Ozrena kruži noseći metalni prsten i istražuje elektromagnetna polja na kojima registriju postojanje plemenitih metala. Zbog tih radnji pred prvomajske praznike, nakon njihovog odlaska 1. maja su reagovali iz ekološkog udruženja „Ozrenski studenac“, koji su na mjestu gdje je slijetao helikopter u Boljaniću organizovali protestno okupljanje. Iz ovog udruženja su se juče (utorak) i zvanično obratili ministru Petru Đokiću, čije Ministarstvo energetike i rudarstva je i odobrilo geološka istraživanja „Medenom brijegu“.

Oni su izrazili svoje negodovanje zbog tih radnji i prenijeli zabrinutost mještana Ozrena, jer nisu bili unaprijed obaviješteni o njima.

„Stanovništvo je zabrinuto u pogledu mogućih posljedica po zdravlje usljed pomenutih aktivnosti, zbog negativnog uticaja elektromagnetnog zračenja na žive organizme, imajući u vidu da je helikopter sa opremom nadlijetao i stambene objekte. Pored toga mještani su negativno iznenađeni aktivnostima “Lykos Balkan Metals” d.o.o. Bijeljina zbog protivljenja aktivnostima ove kompanije na području Grada Doboj, gdje nemaju nikakvo rješenje izdato od resornog ministarstva“ – navodi se u dopisu Đokiću i podsjeća da su aktivnosti bijeljinske kompanije zaustavljena na području Petrova upravo zbog reagovanja i nezadovoljstva mještana te ozrenske opštine.

Na kraju dopisa se traže odgovori iz ministarstva da li su bili unaprijed obaviješteni o aktivnostima „Lykosa“ i da li od njih ima dozvolu za ovakvu vrstu istraživanja, da li imaju informacije o posljedicama po zdravlje stanovnika koji su bili izloženi ovakvoj vrsti ispitivanju tla. Takođe, zatražena je i informacija da li je letilica koju je angažovao „Lykos“ imala dozvolu za let od strane nadležne Direkcije za civilno vazduhoplovstvo RS.

A da je „Lykos“ naručio ovakvu vrstu istraživanja više je nego izvjesno i to je potvrdio i njihov glavni geolog, Mladen Stevanović. On je odgovarajući na pitanje novinara lokalne RTV u Čajniču pojasnio da se radi o geo-fizičkim ispitivanjima sa helikopterom koji nosi ispod sebe instrument u obliku metalnog prstena.

„Cilj tih ispitivanja je da se ustanovi geološka građa zemljišta, mjere se prirodna elektromagnetna polja uzrokovana sastavom stijena u zemlji. Ne utiče na zdravlje ljudi već samo registruje ta polja, što će na osnovu dobijenih rezultata iz labaratorije kasnije poslužiti za istražna bušenja“ – izjava je Stevanovića, koji je precizirao da su se u svojim istraživanjima fokusirali na traženje nalazišta plemenitih metala, prije svega gvožđa, bakra, olova i cinka, ali i podzemnih voda.

Treba reći da su mještani u dijelu Federacije BiH proteklih dana bili zabrinuti i reagovali su usljed aktivnosti „Lykosa“, pa su iz Travnika putem društvenih mreža tražili pojašnjenje o čemu se radi i kakav to čudan teret sa sobom nosi nepoznata letjelica. Po tome, vjerovano su istraživanja vršena osim u Čajniču i na Ozrenu i u opštini Jezero i Mrkonjić Gradu, gdje bijeljinska kompanija takođe ima rješenje nadležnog Ministrastva energetike i rudarstva za geološka istraživanja.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije