Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Majka Davida Dragičevića danas daje izjavu Tužilaštvu BiH

"Tužilaštvo BiH opredijeljeno je za riješavanje predmeta sistemske korupcije, te jačanje vladavine prava i zaštitu prava oštećenih, zagarantovanih Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prilikom donošenja odluke o preuzimanju slučaja ubistva Davida Dragičevića, od tužilaštava u RS.

Tužilaštvo BiH, nakon višegodišnjeg upornog insistiranja porodice Dragičević, u aprilu ove godine, preuzelo je istragu u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Ova odluka Tužilaštva BiH donesena je nakon što nadležne institucije Republike Srpske za više od tri godine, koliko je prošlo od ubistva, nisu pokazale spremnost da slučaj riješe, niti da spriječe, istraže i sankcionišu pokušaje ometanja pravde, uništavanje dokaza i zataškavanja zločina.

A s obzirom da su u čitav slučaj, na ovaj ili onaj način, involvirani i visoki politički dužnosnici u ovom entitetu i da su policija i tužilaštvo korišteni kao sredstvo za obračun vladajuće politike sa pripadnicima grupe “Pravda za Davida” i građanima koji su ih podržavali i s njima dijelili javni zahtjev za istinom i pravdom i za funkcionisanjem pravne države, ova je odluka trebala biti donesena i mnogo ranije.

“Politički pritisci su odigrali značajnu ulogu u tome da do danas nije otkriveno ko je kriv za Davidovo ubistvo. Sasvim je jasno da tužilac kao pojedinac u sistemu nema tu moć, bez obzira koliko korumpiran bio, da zaustavi djelovanje kompletnog sistema kada je u pitanju provođenje djelotvorne istrage”, istakao je svojevremeno advokat Ifet Feraget, komentarišući rad pravosudnih institucija u RS.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine opredijeljeno je za riješavanje predmeta sistemske korupcije, te jačanje vladavine prava i zaštitu prava oštećenih, zagarantiranih Ustavom BiH i Europskom konvencijom o ljudskim pravima”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prilikom donošenja odluke o preuzimanju slučajeva od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Danas, 05.07., prema pozivu Tužilaštva BiH, potpisanom od strane tužiteljice Ozrenke Nešković, izjavu bi, u svojstvu svjedoka, trebala dati majka ubijenog Davida Dragičevića, Suzana Radanović.

Pogledaj više