Inicijativa protiv izgradnje MHE Buna 1 i 2

“Majski cvijet” sa građanima Mostara, o spomeniku prirode, na kome bi neki da grade MHE

Danas (25.01.) aktivisti ekološkog udruženja “Majski cvijet”, na Španskom su se trgu u Mostaru, družili sa brojnim građanima ovog grada, koji su im pružili podršku u njihovoj borbi za zaštitu Bunskih kanala, odnosno, sprečavanju izgradnje mini hidroelektrana na njima. Zainteresovanim je podijeljeno preko 850 letaka, informativnog sadržaja, a današnju aktivnost su propratili i brojni mediji. Tim povodom, izdato saopštenje udruženja prenosimo u cjelosti.

Ekološka udruga „Majski cvijet“ danas je, na info štandu, postavljenom na Španjolskom trgu u Mostaru, informirala građane Mostara o problemu izgradnje mHE Buna 1 i 2 i svim proceduralnim propustima i neregularnostima koje su do sada učinjene, a odnose se na ishodovanje potrebite dokumentacije za njihovu izgradnju. Istom prigodom će info štand biti postavljen i u utorak  ispred Doma kulture na Buni i Doma kulture u Blagaju. Ekološka udruga Majski cvijet zajedno sa lokalnom zajednicom vodi višegodišnju pravnu borbu protiv povrede procedura na lokalnoj/županijskoj/federalnoj razini povodom usvajanja prostornog/regulacionog plana Grada Mostara te izdavanja dokumentacije za izgradnju mHE Buna 1 i mHE Buna 2.

„Iako ova borba traje godinama, mi nećemo stati i ne planiramo odustati dok se u cijelosti ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima. Tijekom ove višegodišnje borbe, pokazali smo mjerodavnim institucijama i javnosti kako je naša borba opravdana i da zakonski nije dozvoljena gradnja mHE na tom lokalitetu. Nadamo se da će se i Federalno Ministarstvo okoliša i turizma prigodom izdavanja dozvole voditi dosadašnjim činjenicama“, izjavio je Oliver Arapović, predsjednik ekološke udruge Majski cvijet.

Podsjećamo, iako je  Kantonalni sud u Sarajevu prošle godine donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mHE na Bunskim kanalima, investitor je ponovno podnio zahtjev prema ovom ministarstvu. S druge strane, Odjel za urbanizam Grada Mostara je, na temelju toga što je Ekološka udruga „Majski cvijet“ dostavila neophodnu dokumentaciju i peticiju sa 5000 potpisa građana protiv izgradnje ove dvije mHE, dva puta izdao rješenje kojim se odbija zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju mHE na Bunskim kanalima. Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ je u svom odgovoru, na zahtjev ekološke udruge Majski cvijet, navelo kako je lokalitet Bunskih kanala, koji je ranijom odlukom proglašen zaštićenim posebnim staništem i spomenikom prirode u ekološko-ribarskoj zoni, nastavlja egzistirati kao zaštićeno područje i uživa svu zaštitu propisanu odredbama Zakona.

Volonteri ekološke udruge Majski cvijet su kroz razgovor i podjelu promotivnog materijala upoznali građane Mostara sa svim dosadašnjim nastojanjima  da zaustave procese ishodovanja dozvola potrebitih za izgradnju mHE na Bunskim kanalima. Osim toga, članovi ekološke udruge Majski cvijet su pozvali sve zainteresirane sugrađane Mostara da im pruže podršku i daju svoj doprinos u daljnjoj borbi za očuvanje ovog spomenika prirode.

PODRŽITE NAŠU BORBU

Štiti li se spomenik prirode gradnjom mHE?

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije