Građanski aktivizam

“Majski cvijet” uputio Otvoreno pismo građanima Mostara: Savršenosti sredine u kojoj živimo želimo sačuvati, dok ćemo se protiv njenih mana žestoko boriti!

Ekološko udruženje „Majski cvijet“ danas, 28.07., održalo je press konferenciju na kojoj je informisalo javnost o posljednjim događanjima oko izgradnje mHE Buna 1 i 2 te pozvalo sve nadležne gradske i kantonalne organe da konačno počnu raditi u interesu građana, a ne pojedinaca i da trajno zabrane izgradnju mHE Buna 1 i 2. Sa press konferencije upućeno je i Otvoreno pismo građanima Mostara, koje prenosimo u cjelosti.

Poštovane građanke i građani Mostara,

želimo Vas informirati o posljednjim događanjima oko izgradnje mHE Buna 1 i Buna 2. U desetom mjesecu prošle godine smo održali press konferenciju po pitanju presude Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je poništena Okolinska dozvola. Nakon te press konferencije nastavili smo budno pratiti sva događanja i o tome na različite načine izvještavati javnost. Dogodilo se nakon te presude da je poništena i Vodna suglasnost, a Odjel za urbanizam je donio rješenje o neizdavanju urbanističke suglasnosti. Investitor se žalio na to rješenje a Ministarstvo graditeljstva je po drugi put postupak vratio na početak. U međuvremenu izabrali smo novo Gradsko vijeće i dobili novog gradonačelnika. I od njih smo očekivali jako puno jer su se pred same izbore svi kandidati javno izjašnjavali protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima. Koliko smo očekivali toliko smo se i razočarali. I dok se sve to događalo, investitor je iskazao namjeru ponavljanja postupka tj. pokazao da ne odustaje od svoje namjere.

Znajući za to, odmah po imenovanju novog gradonačelnika uputili smo mu zahtjev za sastanak. Znali smo da izmjenom Prostornog plana na Gradskom vijeću problem može biti riješen u vrlo kratkom vremenu. Zahtjev je upućen u veljači i do današnjeg dana nismo dobili termin. Dobili smo par odgovora da se strpimo, da je gradonačelnik zauzet, pa opet da se strpimo, pa da postoje veći prioriteti i sl… Pratili smo njegove aktivnosti i nakon što smo se uvjerili da su neki njegovi sastanci realno bili samo predstava za javnost, neke druge je čak ponavljao i više puta sa istim osobama, počeli smo opravdano sumnjati da iza tog izbjegavanja postoji neka druga namjera. A ona je imala za cilj dobiti na vremenu u kojem će investitor ishodovati novu Vodnu suglasnost i izraditi novu Studiju utjecaja na okoliš, podnijeti novi zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti.

Zašto tako mislimo?

Nismo mi subjektivni kako će mnogi pomisliti. Već, što pomisliti kada netko neće da sasluša vašu stranu priče, a želja nam je bila reći mu da se postojeći Prostorni plan grada Mostara mora što prije mijenjati te da se iz njega izbace mHE Buna 1 i Buna 2. Htjeli smo mu reći da će čekanje novog Prostornog plana koji su planirali za kraj godine, ako se do tada ništa ne poduzme, zakomplicirati situaciju i da će investitor u međuvremenu ishodovati potrebne dokumente. Kako nas gradonačelnik nije želio primiti da mu to osobno kažemo, slali smo tu poruku na sve moguće načine u javnost želeći da nas čuje. Organizirali smo i događaj na Bunskim kanalima. Dobio je poziv ali se nije odazvao. Može reći da ga nije dobio kao što je rekao da do njega nije stigla zvanična inicijativa vijećnika Silvija Bubala koji je prije par mjeseci tražio izmjenu Prostornog plana i brisanja mHE iz njega. Vijećnik je ponovio inicijativu i nakon toga opet od gradonačelnika nije dobio nikakav odgovor. Pametnome dosta.

Tražili smo mi i sastanke sa predsjednikom Skupštine HNŽ/K Šerifom Špagom. Da ga također upoznamo sa cjelokupnom situacijom te da mu obasnimo zašto je vrlo važno da se Zaključak koji je Skupština usvojila a koji se odnosi na reviziju koncesionog ugovora za mHE Buna 1 i Buna 2 realizira što prije. Ni na ovaj zahtjev nismo dobili odgovor. Više puta smo pokušali i telefonskim putem. Rečeno nam je da se treba konzultirati s ostalim članovima rukovodstva Skupštine. Pitamo se oko čega. Oko zahtjeva građana da ih se sasluša? Građana koji su ih birali? Građana koji pune proračun iz kojih se godinama isplaćuju njihove nemale plaće? I tako, doživjeli smo da ni nakon konzultacija smije li predsjednik Skupštine održati sastanak sa Ekološkom udrugom Majski cvijet, nismo dobili nikakav odgovor na zahtjev. Više ga ni ne očekujemo. Pretpostavljamo da ne smije. Znamo mi dobro kako to u Skupštini funkcionira. Usvajaju se Zaključci i Vladi HNŽ/K se daju zadaće koje nitko ne realizira jer Skupština nakon usvajanja Zaključka nikada za njega više ni ne upita. Malo se u javnosti usvajanjem toga Zaključka zatresla gora, al toliko jako da se nije rodio ni miš.

Tražili smo i sastanak sa Ministrom graditeljstva. Situacija ista ali s dodatkom apsurda. Naime, investitor se žalio ministarstvu na Rješenje Odjela za urbanizam kojim je po drugi odbijen zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti. Nakon više mjeseci i više zahtjeva, telefonskih poziva kako bi ministra natjerali da nas primi da mu kažemo kako su Bunski kanali zaštičeni dio prirode i da donese Rješenje u korist Odjela za urbanizam, dogodilo se čudo. Stigao je dopis ministarstva ali ne sa terminom sastanka, već da nam se potvrdi ono što već godinama znamo a to je da su Bunski kanali zaštičeni dio prirode.  I zamislite, sedam dana nakon toga ministar donosi Rješenje da priznaje žalbu investitora i ponovno vraća postupak na početak. Postavlja se pitanje zna li ministar da se ne smije dirati u ono što je zaštičeno? Umjesto da odbije investitora činjenicom koju je i nama potvrdio a to je da su Bunski kanali zaštićeni dio prirode i da tu nema gradnje, on im je dao šansu da ponove postupak.

A što radi investitor? Ishodovao je novu vodnu suglasnost. Angažirao je novu firmu koja je u izradi nove Studije utjecaja na okoliš. Firmu koja ovih dana poziva MZ i udruženja građana sa lokaliteta Buna, Blagaj,Bačevići i dr. kako bi im pojedinačno prezentirali novu studiju i čuli njihovo mišljenje. Osnovano sumnjamo kako će im te pojedinačne prezentacije poslužiti kako bi vršili pritisak na građane da daju podršku izgradnji mHE. Jer što očekivati od onoga tko u telefonskom pozivu kaže da odustanemo jer ionako nemamo se za koga boriti jer svi odoše iz BiH? Što očekivati od tih sastanaka kada  je i osoba koja je ispred Grada Mostara postavljena za predsjednika MZ Buna osoba koja nema pojma što se događa u našoj MZ jer u njoj ne živi. Živi  u gradu u drugoj MZ. Ali to je drugi problem o kojem bi se također valjalo raspraviti u budućnosti jer opet nedostatak zakona pogoduje pojedincima.

Kako smo zaključili iz posljednjih događanja, investitor je u međuvremenu ponovno podnio zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti koji je odbijen a Odjel za gopodarske, komunalne i inspekcijske poslove je zatražio od Odjela za urbanizam brisanje lokaliteta Buna 1 i Buna 2 iz prostornog plana  kao područja izgradnje ovih mHE. Zahtjev je poslan Tajništvu Gradonačenika i Služba bi trebala postupiti po istom.

U međuvremenu, mi čekamo javnu raspravu za koju se nadamo da neće biti zakazana i da će Zahtjev za brisanje lokaliteta iz novog Prostornog plana značiti kraj namjerama investitora. Ako do nje i dođe mi ćemo ponoviti naše stajalište. I pokazati da nas još uvijek ima dovoljno koji volimo ovu zemlju sa svim njenim manama i savršenostima. Borba za sve rijeke u Bosni i Hercegovini i regionu traje već par godina. Udružili smo se i ima nas dovoljno da Bunske kanale branimo i pred međunarodnim sudovima pa i svojim tijelima ako zatreba. Savršenosti sredine u kojoj živimo želimo sačuvati dok ćemo se protiv njenih mana žestoko boriti. Njena mana su oni koji je zbog osobne koristi i pogodovanja pojedincima, prijateljima, rođacima, poslovnim partnerima žele uništiti. Njena mana su oni koji su umjesto da predstavljaju glas građana postali svrha sami sebi. Što se tiče gore pobrojanih, neka se sami pronađu. Mi o tome nećemo. Barem ne ovaj put.

Neka Mostar napokon postane poželjno mjesto za život. U tome dajemo punu podršku onima koji svoje funkcije obavljaju časno i pošteno i u korist svih građana Mostara. Mostarci će ih sigurni smo, za četiri godine opet znati prepoznati.

U Mostaru, 28.7.2021. godine

Predsjednik Ekološke udruge „Majski cvijet“
Oliver Arapović