Građanski aktivizam Komentari i analize

Mario Crnković: Nedopustivo je da BiH nema strategiju djelovanja za Trgovsku goru

Predsjednik Udruge "Grin tim" Novi Grad, Mario Crnković, smatra da nema smisla, niti potrebe čekati više i apelira da predsjedavajući Pravnog tima podnese ostavku.

Predsjednik Udruge “Grin tim” Novi Grad Mario Crnković smatra da je nedopustivo da ni nakon 10 mjeseci rada Pravnog tima BiH za Trgovsku goru nema strategije djelovanja, ni pravnih koraka, što je bio zadatak ovog tima.

Crnković je rekao Srni da je Hrvatska već završila polugodišnji izvještaj istražnih radnji na području Trgovske gore, a da je BiH i dalje bez strategije djelovanja koju je trebao kreirati Pravni tim.

”Ogorčen sam što nakon 10 mjeseci rada pravnog tima nemamo ni strategiju, ni pravne korake koji su već trebali biti na stolu. Ne sumnjam da će predsjedavajući Pravnog tima /Željko Bogut/ imati spremne izgovore zašto je to tako, ali ti izgovori nas stvarno ne zanimaju.

Za 10 mjeseci on nije pronašao za shodno da dođe u pogođene lokalne zajednice, da informira relevantne aktere, da uključi predstavnike civilnog društva, a imamo kompetentne pravnike na raspolaganju”, naglasio je Crnković.

Crnković smatra da nema smisla, niti potrebe čekati više i apelira da predsjedavajući Pravnog tima podnese ostavku, a preostali članovi da što hitnije načine izvještaj o radu i preporuče pravne korake i svoje viđenje strategije pravnih postupanja u slučaju Trgovska gora.

Hrvatska planira da na samoj granici s BiH skladišti radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad, prenosi Srna.