U fokusu

Memić, Dragičević i Feraget nakon sastanka s tužiocima: Shvatite da ovo sve nije normalno stanje

“Garancija da ćemo doći do ubica ne postoji, ali sam isto tako neki dan rekao da država ne postoji ukoliko tu ne bude vladavine prava. Ova dva slučaja nas toliko udaljavaju od vladavine prava, tako da je veliki izazov za Tužilaštvo pokazati da ovdje ipak postoji država”, zaključio je advokat.  

Muriz Memić i Davor Dragičević, očevi stradalih mladića Dženana i Davida, zajedno sa svojim pravnim zastupnikom Ifetom Feragetom održali su danas sastanak u Tužilaštvu BiH s Milankom Kajganićem, v.d. glavnog državnog tužioca, Ozrenkom Nešković, postupajućom tužiteljicom u predmetu Dragičević i Ćazimom Hasanspahićem, postupajućom tužiocem u predmetu Memić.

Nakon sastanka, Davor Dragičević je istakao da on i njegova porodica u Banjoj Luci više nemaju mira.

“Ni kćerka Teodora, više niko nije siguran. Ono što sam ja danas rekao Kajganiću, Nešković, Hasanspahiću i Dubravku Čampari to je da dok su god ubice na slobodi u Banjoj Luci , mora porodica se neće osjećati sigurno. Ono što je meni najvažnije jeste da sam ja ovdje 27. marta sa šatorom. Rekao sam, mogu me zatvarati, raditi šta god hoće, ali dok god ne bude konkretnih rezultata ovog Tužilaštva, ja neću otići, pa makar umro ovdje”, poručio je Dragičević.

Muriz Memić je kazao da su do njega bile stigle informacije da se s predmeta Memić pokušava ukloniti tužilac Dubravko Čampara.

“Dobili smo čvrsta uvjeravanja da se to neće desiti, da on ostaje i dalje na predmetu, ako treba i napismeno da dobijemo. Mogu reći da sam zadovoljan. Postupak ide kako ide. Već je šest godina, predugo je, ali evo imamo postupak koji je aktuelan na Sudu BiH. Očekujemo daljnju istragu. Da smo do kraja zadovoljni – nismo, jer predugo traje, ali pak se radi”, istakao je Memić, konstatirajući da je Kajganiću rekao kako je zadovoljan radom tužilaca Čampare i Hasanspahića.

Advokat Ifet Feraget naveo je kako je glavna poruka da se on, Memić i Dragičević bore da sistem profunkcioniše.

“Nezadovoljan sam isto koliko i moji klijenti. Da ih podržavam u njihovom nastojanju da što prije dođu do istine – to je apsolutno tako. Da sam svjestan da je brza istraga loša istraga – i to je tačno. Međutim, razumijevanje, pogotovo gospodina Davora Dragičevića je već isteklo. Razum je veliko blago kojim smo obdareni, ali upravo taj razum šalje poruku svakom normalnom čovjeku pa i Davoru da on ima pravo da zahtjeva i aktivniji rad na predmetu”, kazao je Feraget.

Dodao je da on ništa neće govoriti šta i kako se radi na premdetu Dragičević, ali je napomenuo da “ćemo uskoro shvatiti o kavom se zahvatu radilo i o kakvom se poslu radi”.

“Na nama nije da odlučujemo u kojem će se smjeru voditi istraga, mi to kao oštećeni ne možemo. Da imamo razumijevanje Tužilaštva BiH – slagao bih ako bih rekao da nemamo. Imamo pravo da budemo nezadovoljni zato što je potpuno nevjerovatno da nakon šest godina, odnosno četiri godine od ubistva mi još uvijek očekujemo da će ubice biti otkrivene. Potpuno je nevjerovatno da istraga tih događaja toliko dugo traje, s tim da uvijek treba naglasiti da Tužilaštvo BiH nije izvorno bilo nadležno da ovo radi. Očigledno je da su tužilaštva u Banjoj Luci i Sarajevu potpuno svjesno opstruisali te istrage” istakao je advokat.

Ima, kaže on, puno razumijevanje za Davora.

“Iako mi je kao čovjeku žao da se izlaže takvom stresu, ali znam da je Davor uporan i on što kaže, to onda i ispuni. Volio bih da se ne desi ništa nepredviđeno. Milim građane koji imaju dovoljno empatije, dovoljno razumijevanja za ovu situaciju, da shvate da ovo sve skupa nije normalno stanje. Dakle, mi govorimo o istragama ubistava koje su trebale biti riješene u roku od po mjesec dana. Postavlja se pitanje koliko ćemo još dugo imati snage i da li će na tu istragu utjecati to što se eventualno nekom ocu ili meni nešto desi, jer svačijem strpljenju dođe kraj”, podvukao je Feraget, te konstatovao kako je ubijeđen da će Tužilaštvo BiH posao dovesti do kraja.

“Garancija da ćemo doći do ubica ne postoji, ali sam isto tako neki dan rekao da država ne postoji ukoliko tu ne bude vladavine prava. Ova dva slučaja nas toliko udaljavaju od vladavine prava, tako da je veliki izazov za Tužilaštvo pokazati da ovdje ipak postoji država”, zaključio je advokat.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije