Građanski aktivizam

Mirna okupljanja zabrinutih građana “stvaraju pogrešnu sliku u javnosti”, a kršenja zakonskih rokova su sasvim u redu?

Ako se i stvara pogrešna slika o (ne)opredjeljenosti gradske administracije za zaštitu životne sredine, ne stvaraju je građani i aktivisti, nego vlast, svojim neradom, nesposobnošću i nedjelovanjem.

Danas, 23.07., u Istočnom Sarajevu, održana je sjednica skupštine ovog grada, na kojoj se raspravlalo o više tema, ali ne i o građanskoj inicijativi neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci”, iako je rok za izjašnjavanje o njoj istekao još prije 19 dana.

Naime, aktivisti ove grupe su 04. juna 2021. predali građansku inicijativu kojom traže da se zaustavi izgradnja mHE Samar i mHE Slapi na Kasindolskoj rijeci, pokretanje procedure o zaštiti Kasindolske rijeke u skladu sa Prostornim planom RS do 2025. kao i obezbjeđivanje zakonitog poslovanja mHE Podivič te  brisanje iz prostornog plana Republike Srpske mHE na Kasindolskoj rijeci.

Prema Statutu i Poslovniku Skupštine Grada Istočno Sarajevo, nadležni organ bio je dužan da u roku od 30 dana razmotri inicijativu i obavijesti podnosioca inicijative o svojoj odluci. Što se nije desilo.

U znak protesta zbog neispunjavanja zakonskih obaveza organa vlasti, Grupa je, 15.07., na dan kada je bilo organizovan kolegij na kojem je zakazana današnja sjednica, održala mirno okupljanje građana zahtjevajući od svojih vlasti da poštuje vlastite propise i da odgovore na građansku inicijativu, koju je potpisalo preko 2000 građana Istočnog Sarajeva.

No, svakodnevno se uvjeravamo da su bezobrazluk i ignorisanje građana koji su ih izabrali omiljeni “sport” predstavnicima vlasti širom Bosne i Hercegovine. Pa tome svjedočimo i u Istočnom Sarajevu.

Reakcija nadležnih gradskih vlasti na upozorenje da krše vlastite propise, a onda i obećanja, nije bila izvinjenje građanima i prihvatanje odgovornosti (a o ostavkama iz moralnih razloga u ovoj zemlji možemo samo maštati), nego – kritika građana koji se bore za svoja prava i koji od vlasti zahtjevaju da poštuju svoje propise.

“Protest ispred zgrade Skupštine grada Istočno Sarajevo apsolutno nije potreban jer Skupština grada nema nikakvu nadležnost u ovoj oblasti. Smatramo da se na taj način nepotrebno stvara pogrešna slika u javnosti, ali svakako da će vrijeme i buduće djelovanje Grada Istočno Sarajevo u ovoj oblasti sve pokazati i dokazati da smo čvrsto opredijeljeni za zaštitu životne sredine.”, navedeno je u saopštenju gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića.

Dakle, i dalje se krši zakonski rok, predstavnici vlasti se ne oglase na predatu građansku inicijativu kojom građani koji su ih birali traže od Skupštine Grada Istočno Sarajevo da reaguje na neusklađenost prostornih planova na nivou grada i Republike Srpske i još kažu kako su mirna okupljanja suvišna i da u javnosti stvaraju pogrešnu sliku.

No, nikakve pogrešne slike nema. Radi se naprosto o činjenici da postoje propisi koje vlast ne poštuje. I postoje radnje, na terenu, za koje se prave da o njima nemaju pojma. I postoji potreba da reaguju što prije, u pravcu zahtjeva iznesenih u inicijativi građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci”, bez fluidnih obećanja o tome kako će “vrijeme i buduće djelovanje Grada Istočno Sarajevo u ovoj oblasti sve pokazati i dokazati da smo čvrsto opredijeljeni za zaštitu životne sredine.” Jer, iskustvo nas uči da vrijeme obično pokaže da su obećanja političara bila lažna a da je čekanjem na njihovu reakciju, u međuvremenu, postalo kasno za sve.

Pri tome – hajde da odgovorimo Gradonačelniku – ako se i stvara pogrešna slika o (ne)opredjeljenosti gradske administracije za zaštitu životne sredine, ne stvaraju je građani i aktivisti, nego vlast, svojim neradom, nesposobnošću i nedjelovanjem.

Sekretar Skupštine Grada Istočno Sarajevo je ranije u telefonskom razgovoru za portal Antikorupcija, kazao da je inicijativa još uvijek na razmatranju kod nadležnog Odjeljenja za urbanizam, koje prvo mora izanalizirati dokument i tek ako Odjeljenje odluči da je Skupština nadležna da raspravlja o ovoj inicijativi da će ona biti uvrštena kao tačka dnevnog reda na sljedeću Skupštinu Grada i da će se odbornici o tome izjašnjavati. Ne shvatajući pritom, da je nešto što on smatra argumentom, zapravo besmislica. Jer propisi ne poznaju nikakva vremenski neodređena razmatranja nikoga, pa ni nekakvog gradskog odjeljenja za urbanizam. Propisi poznaju, i precizno definišu, samo rok u kome je institucija dužna odgovoriti građanima.

A to što mi imamo vlast koja se ne pridržava elementarnih normi civilizovanog demokratskog društva i, u suštini, ne shvata pojam pravne države, je, zapravo, ključni segment svih naših problema.

Goran Šehovac odbornik u Skupštini Grada Istočno Sarajevo ispred stranke SDS je, u telefonskom razgovoru nakon održane sjednice, rekao: “Natko Sudžuka je ispred SDS-a pokrenuo odborničko pitanje u kojem traži da se Skupština Grada Istočno Sarajevo izjasni po pitanju inicijative, te napominje da je Skupština Grada Istočno Sarajevo u prethodnom mandatu zajedno sa tadašnjim načelnikom usvojila Deklaraciju Opštine bez brane. Predstavnici pozicije tvrde da nisu nadležni, međutim kako nisu nadležni? Pa oni (gradska vlast) imaju gradsku inspekciju, zašto ih ne pošalju na teren da provjere je li sve po zakonu, građani mjesecima upozoravaju na klizišta što su dokazali i kroz fotografije i video snimke koje je danas odbornik Sudžuka prezentovao na sjednici. Najbitnija nam je priroda, ekologija prije nego lični, privatni interesi koji su u fokusu kada su u pitanju ove mini hidrocentrale”.

Sara Tuševljak, članica neformalne grupe građana Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci ističe: “Mi nećemo odustati i ne želimo da razočaramo svih 2354 osobe koje su nama rekle da su protiv gradnje mHE na Kasindolskoj rijeci i svojim potpisom pružile podršku našoj borbi. Koristićemo se svim pravnim lijekovima da riješimo problem, a ako treba okupljaćemo se svaki dan ali nećemo odustati od ove borbe. Gradskim vlastima poručujemo da ne govore da ovaj problem nije u njihovoj nadležnosti, jer naravno da jeste, na prostoru je NJIHOVOG i NAŠEG grada. Ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor!”.

A investitor?  Dok nadležni odlučuju jesu li ili nisu nadležni za ovaj problem, i razvlače sa odgovorom građanima, investitor je započeo i sa gradnjom druge mHE na ovoj Kasindolskoj rijeci – nakon mHE Podivič gradi i mHE Samar.