Građanski aktivizam

Mještani na Ozrenu traže poništenje koncesije i zaustavljanje geoloških istraživanja

Najavljeno je da će, ukoliko se dato rješenje od nadležnog ministarstva ne poništi, uslijediti narodni bunt, blokirati mehanizacija, te, ako bude trebalo, “životima braniti da ne dođe do iskopavanja”.

Mještani Sočkovca, Karanovca i Kakmuža su se, na jučerašnjem sastanku u Sočkovcu, odlučno usprotivili namjeri preduzeća „Medeni Brijeg“ iz Bijeljine da nastavi geološka istraživanja u ove tri mjesne zajednice opštine Petrovo. Kao i proširenju istraživanja u ozrenskoj opštini. Od Ministarstva energetike i rudarstva RS zahtjevaju da povuče dato odobrenje i time poništi licencu za istraživanja.

Kako je u nedjelju bio pravoslavni praznik, nezadovoljni Petrovljani su se nakon vjerske službe okupili u porti crkve u Sočkovcu, ali ih je odatle pomjerio lokalni sveštenik Davor Petković i sastanak je nastavljen na obližnjem parkingu. On se usprotivio pozivanju medija na sastanak, sa obrazloženje da za prisustvo kamera „nije dobijen blagoslov“.

Mještani ugroženih naselja, na čijem području su započela i najavljen nastavak i proširenje istraživanja, su nimalo biranim riječima kritikovali i lokalne i republičke vlasti zbog date podrške preduzeću iz Bijeljine u vlasništvu Miloša Bošnjakovića iz Stupina kod Tuzle.

Protest mještana u Sočkovcu, u opštini Petrovo (Foto: Lj.Đ.)

“Pozivam opštinu da pošalje inicijativu ministarstvu za oduzimanje licence i opoziv rješenja, jer će nastati ekološka katastrofa. Nema ovdje zaštite životne sredine, uništiće se sva izvorišta pitke vode, biljni i životinjski svijet, dovešće se u opasnost životi naše djece”, rekao je na skupu Nikola Mikelini iz Sočkovca, dodavši da  pripremaju žalbu, jer imaju opravdane sumnje u regularnost izdatog rješenja, jer su prekršeni određeni članovi Zakona o geološkim istraživanjima i Pravilnika o postupku odobravanja detaljnih geoloških istraživanja.

Najavio je i da će, ukoliko se dato rješenje od nadležnog ministarstva ne poništi, uslijediti narodni bunt, blokirati mehanizacija, te, ako bude trebalo, “životima braniti da ne dođe do iskopavanja”.

“Na sastanku, koji je bio prije nekoliko dana, rekao sam da sam kao odbornik i čovjek dužan da zastupam mišljenje svojih građana i tu nema dileme. Ono što narod Sočkovca želi to se mora poštovati i za to ću se boriti. Narod se mora pitati, mora dati svoje mišljenje. Moja ljudska dužnost i dužnost odbornika je da vas zastupam, jer ste mi dali podršku. Mene ne zanima ni koja je stranka šta potpisala, meni ste dali podršku, ne ni ministru, ni nekom drugom i hvala vam na tome, a ja ću se boriti koliko mogu”, rekao je okupljenim mještanima Darko Vasić, odbornik u Skupštini opštini Petrovo.

Inače, sve je više kontroverzi oko Bošnjakovićevog preduzeća, u kojem je on formalno zamjenik direktora, kao i Igor Ostojić iz Bijeljine, dok je direktor Adela Milinković, takođe iz tog grada.

Preduzeće zvučnog naziva registrovano je 4. decembra 2020. godine, a samo dvadeset dana nakon registracije od opštine Petrovo zatražili su i dobili podršku inicijativi za dobijanje odobrenja za detaljna geološka istraživanja na području Ozrena u opštini Petrovo. Odobrenje od resornog Ministarstva energetike i rudarstva RS opština Petrovo dobila je 26. aprila ove godine, a dokument o otpočinjanju radova 26. maja.

Prema istraživanju portala Antikorupcija, „Medeni Brijeg“ je 18. maja ove godine promjenio adresu i sa adrese na kojoj se nalazi Trgovinska radnja „Ostojić“ u ulici „Knez Ivo od Semberije“ 60 preregistrovan na adresu „Đenerala Draže 15“. Ostojić se odrekao vlasništa u korist Bošnjakovića, koji je upisan i kao osnivač, a ostao je osnivački ulug od jedne KM.

Podjsećamo, za Miloša Bošnjakovića su i prije osnivanja „Medenog Brijega“, kao za suvlasnika, bivšeg, sadašnjeg, budućeg direktora ili osobe od uticaja, povezivane i kompanije i preduzeća „Likos metals limited“, “Lykos Balkans metal”, “Eastern Mining”, “Adriatic Metals” i „Seven Plus“. Dovodi se, u javnosti, ovaj Tuzlak u kontekst i sa, takođe australijskom „Balkan Mining and Minerals“ i njihovom podružnicom u Srbiji “Jadar Lithium d.o.o.”. A ona sa „Rio Tintom“, zbog kojeg mjesecima traju protesti u toj susjednoj državi zbog geoloških istraživanja i namjere otvaravanja rudnika litijuma. Zbog toga i narušenog imidža u javnosti je ta beogradska firma i promjenila ime i adresu na nagovor PR agencija i sada posluje pod imenom „Balkan Istraživanja”, a kao novi direktor pominje se upravo Bošnjaković.