Građanski aktivizam

Mještani Šipova upozoravaju na prašinu u naselju: “Ugroženo nam je zdravlje, bojimo se za djecu”

Kvalitet vazduha niko ne mjeri…

U Šipovu, u naseljenom mjestu Rasadnik, 24. februara je održano mirno okupljanje stanovnika i šetnja do obližnje drvoprerađivačke fabrike “Faš”. Iz ove firme nam kažu da će sve biti riješeno.

Mještani ističu da im ova firma već godinama pravi problem, jer ispušta ogromnu količinu prašine-sitne piljevine koja pada na sve kuće u naselju, ali i koju, prije svega, svi udišu.

Vera Novaković, mještanka naselja, kaže da osim prašine ova firma pravi problem i na pristupnom putu jer na putu ostavljaju kamione i blato, a pored puta odlažu se ogromne količine drvene građe.

“Problem postoji više godina, pokušavao se i ranije riješiti, ali svaki put je rješenje bilo samo privremeno. S obzirom, da se u posljednje vrijeme dodatno pojačala koncentracija prašine u vazduhu, mještani su se odlučili da pokrenu zajedničku akciju kako bi se problem riješio, te da sa direktorom firme postignu dogovor i ostave mu kratak rok za rješavanje problema”, rekla je za BUKU Vera i dodaje da građanima jako smeta količina piljevine koja pada po prozorima i po autima, te po svim predmetima koja se nalaze u dvorištu kuća, ali čak i kroz krovove kuća prašina prolazi, jer je izuzetno sitna.

“Pretpostavlja se da je kvalitet vazduha izuzetno loš i štetan, iako se nije mjerilo, ali su golim okom vidljive čestice piljevine. Građani su posebno zabrinuti za zdravlje svoje djece, jer ista prašina izaziva alergije kod djece, ali je i kancerogena prema studijama o dugotrajnoj izloženosti prašini od tvrdog drveta”, kaže naša sagovornica.

IZMJESTITI INDUSTRIJSKU ZONU IZ CENTRA

Ona smatra da bi se ovaj problem trenutno mogao riješiti ugradnjom adekvatnih filtera i privremenim isključenjem postrojenja.

“Ali jedino dugoročno rješenje je da se industrijska zona izmjesti iz centra grada, jer postoji mnoštvo lokacija u našoj opštini na kojim bi se mogla izgraditi industrijska zona, a ne pored najvećeg naseljenog mjesta i u blizini škole”, ističe ona.

Pojašnjava da je opština Šipovo poznata kao kraj sa razvijenom drvoprerađivačkom industrijom, pa je najveći problem prašina od tvrdog drveta.

“Nažalost, postoji više firmi koje se nalaze u gradu i koje narušavaju našu životnu sredinu. Činjenica je da je ovo problem čitave opštine, ali da smo mi na Rasadniku najviše izloženi”, rekla je Vera.

Ona kaže da su pokušali da riješe ovaj problem obraćajući se opštinskoj inspekciji, međutim, oni su rekli da nisu nadležni za ovaj slučaj.

“Uopšte nisu bili zainteresovani za rješavanje našeg problema, iako su odavno upoznati sa tim. Uputili su nas na republičku inspekciju”, kaže mještanka ovog naselja i dodaje da je juče ostavljen rok od 5 dana da se postrojenja koja ispuštaju prašinu u vazduh isključe, a da se sa puta ukloni sve.

“Međutim, ukoliko se to ne ispoštuje, najavljujemo blokadu rada iste firme, te sa ponovnim obraćanjem republičkoj inspekciji, ali i sa tužbom za narušavanje zdravlja svakog pojedinca ovog naseljenog mjesta. Građani su zaista odlučni u borbi da se njihov problem trajno riješi”, ističe Vera Novaković.

Na kraju kaže da je zdrava životna sredina je od ključne važnosti za povećanje kvaliteta života i godina zdravog života svakog građanina.

“Čist vazduh, voda i biljke su neophodni za naše lično zdravlje i dobrobit. Loš kvalitet životne sredine ima najveći uticaj na ljude čiji je zdravstveni status već ugrožen, ali i na djecu. Stoga se ekološko zdravlje mora baviti društvenim i ekološkim faktorima koji povećavaju vjerovatnoću izloženosti i bolesti”, rekla je Vera.

DOGOVOR

Kontaktirali smo i firmu Faš i rekli su nam da se zahtjevi svi ispunjavaju i da je sve dogovoreno sa mještanima.

“Dodali bismo da ovdje postoje i druge fabrike i da Faš nije jedini. Ali ako kod nas ima  problema biće riješeni”, rekli su za BUKU iz ove firme.

Vera nam kaže da i danas vide prašinu na površinama koje su juče očišćene.

“Ostavljen im je rok 5 dana pa ćemo da vidimo da li će ispoštovati dogovor”, ističe ona.

U narednim danima pratićemo realizaciju zahtjeva građana i nadamo se da će se kvalitet vazduha u ovom naselju popraviti, kao i da će prašina nestati.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije