Radnički protesti

Mljekari iz Živinica poručili vlastima: Ne tražimo puno, mi tri puta više novca donosimo u budžet grada (VIDEO)

Jučerašnji protest mljekara i uzgajivača tovnih grla s područja Živinica, koji su se ponovno sa traktorima okupili ispred zgrade Gradske uprave, okončao se kompromisnim rješenjem, postignutim na sastanku mljekara sa načelnikom opštine.

Mljekari i uzgajivači tovnih grla s područja Živinica 25.4. su se ponovno sa traktorima okupili ispred zgrade Gradske uprave kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog raspodjele novčanih sredstava.

Gradonačelnik Živinica kaže da bi ispunjavanjem uslova koje su postavili mljekari, ostali poljoprivrednici iz ovog grada ostali bez novčene podrške. Nakon sastanka načelnika i mljekara, postignuto je kompromisno rješenje.

Rasim Ramić iz Živinica, ima šest muznih grla. On, ali i ostalih stotinjak poljoprivrednika iz Živinica, nezadovoljni su odnosom Gradske uprave prema proizvođačima mlijeka i mesa.

– Ono što su obećali nisu ispunili, ne ispunjavaju. Mi ćemo i dalje ovako za minimalne pare raditi, ali radit ćemo i opstati i bez njih i bez njihovih sredstava, kaže Ramić.

Mljekari iz Živinica traže od Gradske uprave oko 360 hiljada maraka poticaja, tačnije po 200 KM za svako muzno grlo, što bi, kažu, bila jedina pravedna raspodjela.

– Mi ne odustajemo od svojih zahtjeva, mi nemamo kud dalje, to su minimalni zahtjevi koje mi tražimo na ovom vremenu, sad ako opstanemo… Teška je godina za poljoprivrednike, kaže nam poljoprivrednik Agan Smajić.

Predsjednik Grupacije mljekara TK Eldin Glibanović ističe da oni ne traže puno.

– 200 KM po muznom grlu, a imamo 1.800 muznih grla, to bi trebalo biti 360.000 KM za mljekarstvo i to nije puno, jer mi tri puta više godišnje vratimo u budžet grada, ističe.

Sa poljoprivrednicima se ne slaže gradonačelnik Samir Kamenjaković koji kaže da Živinice izdvajaju najviše sredstava za poticaje od svih gradova u BIH. Ukupno 800 hiljada maraka izdvaja se za poljoprivredu. A mljekare pomažu kroz tri paketa pomoći.

– Jedan paket je sa vladom FBIH gdje dobijaju po 1.000 KM, grad ovdje učestvuje sa 20 posto. Drugi paket je 600.000 koji smo obezbijedili svim stanovnicima Živinica da podržimo poljoprivrednu proizvodnju i u taj paket ubacili smo mljekare sa 1.500 KM, i mimo toga obezbijedili smo 110 hiljada samo za mljekare, tako da, kad to saberemo, to je najznačajnija cifra koju dobijaju naši mljekari, navodi Kamenjaković.

Na sastanku proizvođača mlijeka i gradonačelnika dogovoreno je da poticaji iznose 150 maraka po muznom grlu, a da za mljekarstvo ukupan iznos novčanih podrški bude povećan sa sadašnjih 110 hiljada na 160 hiljada maraka.

Uzrok svih problema mljekara u TK je niska otkupna cijena mlijeka koja se kreće od 50 do 60 feninga po litru, što nije dovoljno, poruka je mljekara, ni da se kupi hrana za stoku, tako da je jedina zarada poljoprivrednicima upravo poticaj od općine, kantona i Federacije.

Pogledaj više

Građani u akciji