Građanski aktivizam u susjedstvu Regija i svijet

Mreža žena Kosova reaguje na ukidanje doživotne kazne za muškarca koji je ubio ženu u Kamenici!

Nasilje nad ženama i dalje je jedan od najmanje kažnjivih oblika nasilja.

Apelacioni sud je reagovao na poništavanje odluke o doživotnom zatvoru za Nuhi Mavrovqani koji je svoju ženu ubio u julu prošle godine u Kamenici.

U odgovoru se navodi da je nasilje nad ženama i dalje jedan od najmanje kažnjivih oblika nasilja.

“Nasilje nad ženama i dalje je jedan od najmanje kažnjivih oblika nasilja. Prije nekoliko dana u javnost je izašla vijest da je policajac R.Sh gotovo šest mjeseci zaredom seksualno napadao maloljetnicu u Gnjilanu, a danas je Apelacioni sud poništio kaznu doživotnog zatvora za Nuhi Mavrovqani koji je ubio svoju suprugu metalnom šipkom, u julu 2020. godine u selu Berivojce u opštini Kamenica. U oba slučaja, kao i u mnogim drugim slučajevima nasilja nad ženama na Kosovu, institucije čiji je zadatak da zaštite živote građana to ne čine, pa ih čak i direktno ugrožavaju. Podsećamo da je od 2019. godine nasilje u porodici definisano kao krivično delo u Krivičnom zakoniku Republike Kosovo, zahvaljujući naporima nekih ženskih organizacija. Međutim, iako su poduzete mnoge radnje na kriminalizaciji nasilja u porodici, pravosudne institucije još uvijek oklijevaju da izreknu zaslužne kazne za ubice i silovatelje žena. Suprotno tome, prateći ovu kulturu nekažnjivosti, institucije podstiču nastavak nasilja, silovanja i ubistava žena “, navodi se u odgovoru Mreže žena Kosova.

Mreža žena Kosova je izrazila duboko ogorčenje zbog ova dva slučaja, obećavajući istovremeno da će povisiti glas i tražiti pravdu, kao i za svaku drugu ženu koja je silovana i ubijena.

Dalje u saopćenju za štampu kažu da neće prestati sve dok se nasilje nad ženama tretira samo kao dnevna vijest ili kao privatna stvar.

“Pravda za ubijene žene! Pravda za svaku ubijenu i silovanu ženu”, kaže se u saopćenju.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije