Radnički protesti

Na protestu radnika Alumine neredi, intervenisala policija

“Glavni i odgovorni krivac za situaciju u kojoj se Alumina nalazi danas je Milorad Dodik, Vlada RS-a na čelu s Radovanom Viškovićem, koji i dalje šuti, Zoran Stevanović, kao i konzorcij za krađu i uništavanje RS-a..."

Protest građana i radnika zvorničke Alumine (juče, 17.08.) obilježili su neredi. Intervenisala je i policija.

Borba za prava radnika i očuvanje fabrike pala je u drugi plan. U prvom su političke igre. Na mitingu koji je organizovao Pokret “Za pravdu i red” , najmanje je bilo reda. Zvižduci, uvrede, a potom i sukobi.

„Dobili smo danas informaciju da je Zoran Stevanović (gradonačelnik Zvornika/SNSD) platio po 100 KM ljude koji će doći da izvižde Vukana“, kaže Slavica Mandić, stanovnica Zvornika.

„Nikoga nisam pozvao da dođe na proteste, nikakav kontramiting. Ja se u tom blatu ne valjam u kome se valjaju ljudi koji organizuju te proteste”, tvrdi Stevanović.

Vlada RS-a saopštila je ranije da je prihvatila da privatnoj firmi Pavgord iz Foče proda potraživanja u iznosu od 42,3 miliona maraka. Radnici su, u nekoliko navrata, protestima tražili da se odluka o prodaji potraživanja zvorničke Alumine Pavgordu poništi. Tražili sastanak s nadležnima. Čekali odgovor. Do danas – ništa.

“Glavni i odgovorni krivac za situaciju u kojoj se Alumina nalazi danas je Milorad Dodik, Vlada RS-a na čelu s Radovanom Viškovićem, koji i dalje šuti, Zoran Stevanović, kao i konzorcij za krađu i uništavanje RS-a, koji se sastoji od firme Pavgord i Laze Đurđevića, stečajnog upravnika koji sjedi u ovoj zgradi, ne zatvara stečaj godinama i doveo je fabriku u ovu situaciju”, poručio je Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva RS-a.

“Niko nam se nije zvanično obratio, bilo je neke priče nezvanične, ali naš stav je vratiti sve u legalne tokove, što se i očekuje od državnih institucija. Da sve bude u zakonskim okvirima”, kazao je Miroslav Ilić, stanovnik Zvornika.

Od svojih zahtjeva radnici nisu odustali. Traže da Vlada RS-a poništi odluku. Ukoliko do toga ne dođe, proteste će, kažu, nastaviti, ali u mnogo većem obimu.

Pogledaj više

Građani u akciji