Građanski aktivizam

Na protestu u Jelahu, “Valter” zatražio odgovornost, nadoknadu štete i javno izvinjenje, nadležnih upravljačkih struktura, građanima Općine Tešanj

Na poziv i u organizaciji neformalnog građanskog pokreta ''Valter'', juče je, u Jelahu, održan protest građana Tešnja, zbog višemjesečne redukcije vode, u prethodnom periodu, i višegodišnjeg neodgovornog postupanja nadležnih u rješavanju pitanja urednog vodosnabdjevanja za stanovnike ove općine. Nadležnima je, sa skupa, poslato 7 zahtjeva, a građani su istakli da će se nastaviti okupljati ako to bude potrebno.

Djecu u vrtiću nam zbog redukcije uče da ne puštaju vodu tokom dana za vrijeme boravka, već da to urade kada krenu kućama. To je sramota u 21. vijek i sramota lokalnih vlasti u Tešnju – izrečeno je to tokom nedjeljnog protesta građana ove općine, održanog u Jelahu na Trgu branilaca zbog višemjesečne redukcije vode.

Organizator protesta bio  je neformalni građanski pokret “Valter”, koji je prethodno inicirao potpisivanje online peticije zbog redukcije vode na području Općine Tešanj i višegodišnjeg neodgovornog postupanja lokalnih vlasti u  rješavanju pitanja urednog vodosnabdjevanja, koju je potpisalo 430 punoljetnih građana.

Spisak juče potpisanih građana nakon završetka protesta, kaže aktivista NGP će kao i spisak sa potpisima online peticije i prijavom zbog povrede prava potrošača od strane nadležnog JKP “Rad”  i Općine Tešanj, poslati na postupanje Ombudsmanu za ljudska prava BiH.

“Ležimo na vodi, a ne znamo je dovesti do domanćistava. Imam utisak da ova ratna generacija na vlasti želi da mi služimo njima, a ne oni narodu, nemaju sluha za osnovne životne potrebe kao što je voda i pravo na život”, rekao je okupljenima Nermin Deljkić, koji je i jedan od četiri vijećnika koji su se odazvali pozivu “Valtera” da se pridruže na protestu.

Javno su zbog oglušivanja na poziv da se obrate građanima i objasne zašto su dozvolili da građani budu žedni i bez tog osnovnog prava na život, prozvani načelnik tešanjske općine Suad Huskić i predsjedavajući Općinskog vijeća Amir Kurtić.

Ispred organizatora, građanima se obratio Edin Hasaničević, koji je, uz odobravanje okupljenih, situaciju kojoj su izloženi građani Tešnja nazvao neprihvatljivim ponižavanjem a predstavnicima vlasti poručio: “Ne radite dobro svoj posao”.

Foto: Radio ZOS

Na protestnom skupu istaknuto je sedam zahtjeva prema općinskim vlastima Tešnja, sa datim rokovima za njihovo ispunjenje.

U zahtjevima se traži javno izvinjenje nadležnih upravljačkih struktura stanovnicima Općine Tešanj zbog neodgovornog i nekvalitetnog upravljanja općim društvenim resursima, odnosno vodovodnim sistemom u svim njegovim segmentima, sa rokom ispunjenja od sedam dana. Zatim preuzimanje odgovornosti i nadoknađivanje za svu pričinjenu štetu stanovnicima Općine Tešanj, kao pojedinačnim potrošačima ili registrovanim privrednim subjektima zbog uvedene redukcije vode, a na osnovu dostavljenih dokaza i dokumentacije. Navedeni su kvar na aparatima, izgubljena dobit, onemogućavanje obavljanja registrovane djelatnosti, onemogućavanje korištenja kućanskih aparata u periodu jeftine struje i drugo.

Zahtjeva se i oslobađanje plaćanja računa za komunalne usluge svakom prijavljenom potrošaču za period uvedene redukcije, u iznosu ne manjem od 50 odsto od ispostavljenih računa, sa rokovima po ispostavi mjesečnih računa za obračunski period ili na kraju godine. Takođe i hitno formiranje radnog tima “Tim protiv redukcije vode”, sastavljenog od predstavnika Općine Tešanj, JKP “Rad”, Mjesnih zajednica i predstavnika građana ispred NGP Valter u cilju koordinisanog i pravilnog prikupljanja informacija sa terena o problemima u vodosnabdjevanju i efikasnog otklanjanja kvarova na samoj mreži, sa rokom od sedam dana.

Traži se i hitno preduzimanje svih potrebnih stručnih radnji, aktivnosti i mjera kako bi se pristupilo realizaciji projektnih aktivnosti u pravcu obezbjeđivanja urednog vodosnabdjevanja cjelokupnog stanovništva Općine Tešanj. Zahtjeva se i pravovremeno informisanje javnosti preko formiranog Tima za sve preduzete aktivnosti i radnje u pravcu osiguranja urednog funkcionisanja vodovodnog sistema jednom mjesečno ili u zavisnosti od situacija.

Poslednjim zahtjevom traži se preuzimanje odgovornosti i javno podnošenje ostavki sa javnih funkcija odgovornih lica u Komunalnom preduzeću i Općini u slučaju da se nastavi sa redukcijom vode stanovnicima Općine Tešanj ili ne obezbijedi uredno i kvalitetno funkcionisanje cjelokupnog vodovodnog sistema, a taj rok je do šest mjeseci.

Građani su istakli da će nastaviti sa protestnim okupljanjima ako to bude potrebno i da će, ako se ne ispune zahtjevi, slijedeći puta ići pred institucije, pred Komunalno preduzeće i Općinu.