Komentari i analize

Nabavka limuzina: MUP RS-a ugovor dodijelio firmi u vlasništvu SNSD-ovca Kojića

Tender za nabavku četiri limuzine bio je podijeljen na četiri lota, a za svaki je stigla samo po jedna ponuda. Očito, radi se o „koluziji“, odnosno prethodnom dogovoru ponuđača da se jedni drugima ne miješaju u unaprijed dogovoreni posao ili da podijele tržište.

Tri limuzine za potrebe osiguranja i zaštitu ličnosti Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kupit će od Brčko-gasa d.o.o., a četvrtu od Verano Motorsa d.o.o. iz Banja Luke. Ponuda za jedan od automobila bila je viša od procijenjene vrijednosti i MUP je kao takvu morao proglasiti neprihvatljivom. Međutim, nije. I ovaj put se oglušio o Zakon o javnim nabavkama BiH, kao što to, uostalom, čini već mjesecima. Ovo ministarstvo, kao što je Fokus i ranije upozorio, nije objavilo planske dokumente za 2023. godinu na zvaničnom portalu javnih nabavki, čime je prekršen član 17. navedenog zakona.

Ponuđači imaju dogovorena tržišta

Tender za nabavku četiri limuzine bio je podijeljen na četiri lota, a za svaki je stigla samo po jedna ponuda. Očito, radi se o „koluziji“, odnosno prethodnom dogovoru ponuđača da se jedni drugima ne miješaju u unaprijed dogovoreni posao ili da podijele tržište. I u ovom slučaju je jasno da su se Brčko-gas i Verano Motors dogovorili ko će poslati ponudu za koji lot. Njihove ponude najbolje govore o tome koliko su bili sigurni da nemaju konkurenciju i da će biti jedini i izabrani ponuđači.

Naime, Verano Motors je ponudio cijenu za samo 8,5 maraka nižu od procijenjene vrijednosti nabavke, koja je iznosila 117.000 KM, dok je Brčko-gas za jednu od limuzina tražio i dobio 85 KM više od cijene koju je MUP planirao platiti i za koju je osigurao novac. Ugovor je sklopljen na 110.085 KM, iako se to nikako nije smjelo desiti. Ova ponuda, čija cijena prelazi procijenjenu vrijednost nabavke, morala je biti proglašena neprihvatljivom u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

S obzirom na to da nije bilo drugih ponuđača, nije bilo ni pritužbi Uredu za razmatranje žalbi, tako da je lov u mutnom bio uspješan.

Važno je da su metalik

Ukupno će, za tri vozila, Brčko-gasu biti isplaćeno skoro 350.000 bez PDV-a. U tenderskoj dokumentaciji detaljno su navedene karakteristike traženih automobila, pa je tako, pored ostalog, zahtijevano da budu crne metalik boje, sa automatskim mjenjačem, da imaju normu euro 6, pogon na sva četiri točka, putni računar sa višestrukim prikazom informacija, da su novi, odnosno nekorišteni i proizvedeni ove ili prethodne godine. Također, tražena je garancija od minimalno četiri godine ili 120.000 pređenih kilometara.

Četvrti automobil, koji će MUP-u prodati Verano Motors, od ovih ranije opisanih razlikuje po boji, pa će biti sivi metalik, zatim po mjenjaču, koji treba biti automatski sa osam stepeni prenosa. Također, iz tenderske dokumentacije zaključujemo da će se ovo vozilo koristiti više od ostalih, jer je za njega tražena garancija na dvije godine i bez ograničenja pređenih kilometara.

U decembru milion iz budžeta

Ovo je samo još jedna u nizu javnih nabavki na kojoj pobjedu odnosi kompanija Brčko-gas, u vlasništvu SNSD-ovca Đorđe Kojića. Od ranije je poznato da je omiljeni dobavljač skupih automobila za predsjednika RS-a.

U ovoj godini već su prodali dva automobila, Direkciji za finansije Brčko Distriktu i Kazneno-popravnom zavodu Bijeljina. Samo u decembru prošle godine po osnovu dobijenih tendera prihodovali su oko milion maraka. Graničnoj policiji BiH prodali su terenska motorna vozila u vrijednosti od čak 828.000 KM.

Ni Verano Motors nije nova firma u svijetu tendera. Portal Pratimo tendere pisao je ranije o sumnjivim nabavkama vozila za Poresku upravu RS-a, od koje je ova kompanija samo u prošloj godini naplatila oko 450.000 KM za isporučena vozila u okviru dvije javne nabavke.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije