"Za Doljanku" - Inicijativa protiv izgradnje i puštanja u rad MHE Zlate, u općini Jablanica

NAČELNIK JABLANICE DAMIR ŠABANOVIĆ RAZGOVARAO SA AKTIVISTIMA UDRUŽENJA „ZA DOLJANKU“

Saopštenje udruženja građana "Za Doljanku" prenosimo u cjelosti.

Jučer 09.02.2021., predstavnici udruženja građana “Za Doljanku” iz Jablanice sastali su se sa novoizabranim načelnikom Damirom Šabanovićem (SDP).

Cilj sastanka bio je zadobiti podršku novoizabranog načelnika u narednim aktivnostima Udruženja, te u konačnici njegovo obećanje da će provesti sve naloge suda nakon završenih sudskih sporova koje je udruženje pokrenulo u posljednjih par godina. Predstavnici Udruženja iskoristili su ovaj sastanak kako bi načelnika još jednom upoznali sa pojedinostima pravne borbe koju građani vode u dokazivanju nepravilnosti od lokalnog, kantonalnog do federalnog nivoa.
S druge strane, načelnik Šabanović istakao je podršku Udruženju ali također skrenuo pažnju da će do konkretnih poteza i aktivnosti od strane Općine Jablanica doći tek po okončanju sudskih procesa.

Podsjećamo da je, Udruženje „Za Doljanku“ podnijelo krivične prijave protiv bivšeg načelnika opštine Jablanica Salema Dedića, saziva opštinskog vijeća za period 2012. -2016., 2016. – 2020., te savjeta Mjesne zajednice Jablanica II, period 2012. – 2016.  zajedno sa predsjednikom MZ Samirom Sarajlićem.

Prethodno su tokom predizborne kampanje, članovi Udruženja javno pozvali sve kandidatete i zatražili njihovo JAVNO IZJAŠNJENJE da će u toku svoga mandata u slučaju da budu izabrani u općinsko vijeće, raditi u interesu svih građana Jablanice stavljajući na listu prioriteta borbu za rijeku Doljanku i zaustavljanje gradnje i rada minihidroelektrana na toj rijeci, obećavajući da će aktivno  raditi na rasvjetljenju prekršenih procedura pri izdavanju dozvola za projekte minihidroelektrane na rijeci Doljanci.

„Pozivamo nadležno Kantonalno tužilaštvo i sud da radi na rasvjetljivanju pravnih nezakonitosti koje su obuhvaćene krivičnim prijavama i tužbama protiv nadležnih u postupcima izdavanja dozvola za izgradnju MHE na rijeci Doljanci.  Krajnja destinacija, ako bude potrebno, je sud u Strasburu!“,  poručuju iz UG „Za Doljanku“.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije