Građanski aktivizam

“Nađimo se u Parku” – aktivisti koji se bore za Hastahanu, uputili otvoreno pismo vijećnicima OV Centar

Neformalna grupa građana koja se bori za zaštitu lokaliteta Hastahana, odnosno insistira da na njemu može biti isključivo gradski park sa odgovarajućim sportsko-rekreativnim sadržajima i puno zelenila, obratila se pred prvu sjednicu Općinskog vijeća Centar nakon ljetnje pauze, općinskim vijećnicima, otvorenim pismom, u kome su ih pozvali da kada budu glasali o građanskoj inicijativi koja im je upućena, svojim glasom pokažu da ne podržavaju utišavanje građana uz pomoć uvreda, zastrašivanja i fizičkih nasrtaja. “Vi ste u poziciji da Sarajevo učinite mjestom ugodnog življenja za sve nas, a ne mjestom urbicida i vladavine sebičnih, sitnošićarskih interesa”. U nastavku, njihovo otvoreno pismo prenosimo u cjelosti.

Poštovani sugrađani i sugrađanke koje smo izabrali da zastupaju naše kolektivne interese i štite našu zajedničku, javnu, imovinu, nadamo se da ste se uspjeli odmoriti i da ste spremni ispuniti zadatke koje su građani, po funkciji koju su vam dodijelili, stavili pred vas. Nadamo se i da vam je ovo vrelo ljeto pomoglo da shvatite da su Sarajlijama i Sarajkama parkovi životna potreba, a da od vas zahtijevaju da štitite i poštujete propise, zakone i osnovna građanska prava.

Uskoro bi se se pred vama trebala naći građanska inicijativa kojom više od 1.300 vaših glasača od vas traži izmjenu regulacionog plana za lokalitet Hastahana kako bi se osiguralo da na tome mjestu uspostavimo isključivo gradski park sa odgovarajućim sportsko-rekreativnim sadržajima i puno zelenila. Kao što je već svima poznato, namjena tog prostora je promijenjena uprkos jasno artikulisanom protivljenju lokalnog stanovništva. U infografici koju vam dostavljamo uz ovo pismo naći će te osnovne informacije o svim propustima i zloupotrebama koji su do toga doveli.

Međutim, nemoguće je na list papira staviti sve prepreke sa kojima smo se suočili proteklih godina da bi ostvarili svoje navodno neotuđivo pravo učestvovanja u odlukama od javnog interesa, a naročito odlukama o korištenju javnog prostora i učešću javnosti u odlučivanju i pristupu pravdi u okolišnim pitanjima. Zbog toga vas pozivamo da se susretnemo kako bi smo vas detaljno upoznali sa razlozima zbog kojih se već više od tri godine moramo boriti za park i pozovemo vas da, kada budete glasali o građanskoj inicijativi, svojim glasom pokažete da ne podržavate utišavanje građana uz pomoć uvreda, zastrašivanja, pa čak i fizičkih nasrtaja.

Spremni smo se susresti sa vama u terminu po vašem izboru, a možemo se naći i u parku kao sugrađani koji vjerovatno imaju slične potrebe i nade, kako za sebe tako i za svoju djecu, pri čemu ste vi u poziciji da Sarajevo učinite mjestom ugodnog življenja za sve nas, a ne mjestom urbicida i vladavine sebičnih, sitnošićarskih interesa.

Vjerujemo da se ispravne odluke mogu donijeti samo kada ih temeljimo na jasnim, istinitim informacijama iz svih raspoloživih izvora. Sa zadovoljstvom ćemo vam u tome pomoći upoznajući vas sa informacijama, „iz prve ruke“, sa kojima mi raspolažemo.

Možete nas kontaktirati putem e-maila javenepovrsine2019@gmail.ba  ili Facebook stranice https://www.facebook.com/parkzasvenas, a i mi ćemo biti slobodni da vas kontaktiramo na radnom mjestu i predložimo neke termine za sastanak.

Srdačan pozdrav od članova građanske inicijative (previše brojnih da bi svi potpisali ovo pismo).