Građanski aktivizam

Najava: “Buna na Buni”, u organizaciji “Majskog cvijeta”

Građani Mostara zahtjevaju trajnu zabranu izgradnje mini hidroelektrana na rijeci Buni.

Ekološko udruženje „Majski cvijet“, u subotu, 29..05., na Bunskim kanalima, organizuje događaj koji su nazvali „Buna na Buni“.

Događaj se sastoji od više različitih aktivnosti koje aktivisti ovog udruženja pripremaju za taj dan, uključujući i izložbu starih fotografija, predstavljanje dokumentacije vezana za borbu građana protiv izgradnje mini hidroelektrana na ovom području, mini „turističko-aktivističke“ ture duž Bunskih kanala,…

Pored građana, predstavnika medija i aktivista drugih prijateljskih ekoloških udruženja, pozvani su i gradonačelnik Mostara, gradski vijećnici i poslanici Skupštine HNK.

„Ovim događajem želimo pokazati da je interes svih Mostaraca – trajna zabrana izgradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima! Jer se spomenik prirode ne štiti gradnjom mini hidroelektrana.“, saopštili su iz „Majskog cvijeta“. Naglasivši:

„Bunski kanali, koji su još Rješenjem iz 1970. g. proglašeni zaštićenim dijelom prirode, u Zavodu za zaštitu Spomenika Prirode FBiH, predstavljaju dragulj Bosne i Hercegovine.“

Podsjećamo, ekološko udruženje „Majski cvijet“, zajedno sa lokalnom zajednicom, vodi višegodišnju pravnu borbu protiv povrede procedura na svim nivoima vlasti, povodom usvajanja prostornog/regulacionog plana Grada Mostara, te, izdavanja dokumentacije za izgradnju mini hidroelektrana Buna 1 i Buna 2.

Događaj će biti sniman i prenošen uživo na Facebook stranici grupe.

Organizator je zamolio sve posjetioce da na događaju poštuju propisane epidemiološke mjere.

 

 

Partneri u borbi protiv korupcije