Neformalna grupa građana Drvara i Bosanskog Grahova protiv odlaganja otpada iz Italije u njihovoj opštini

Najava: Performans „Svečani ispraćaj otpada iz Drvara“ – 29.03. u 9 sati

Performans će biti prenošen uživo na Facebook stranici Drvar bez italijanskog otpada.

Neformalna grupa građana okupljena oko inicijative „Drvar bez italijanskog otpada“, najavila je da će u ponedjeljak 29.03.2021. godine, u Drvaru, (Šumarija Drvar, Marka Oreškovića 42), sa početkom u 9 sati, organizovati performans „Svečani ispraćaj otpada iz Drvara“.

Performansom, kažu, žele ukazati na to da, iako je konačno pri kraju dugo najavljivano uklanjanje nelegalno deponovanog otpada iz ovog grada, ostaje činjenica da za ovaj skandal niko nije odgovarao, niti podnio ostavku iz moralnih razloga.

“Nisu se promijenila ni imena funkcionera koji su potpisali rješenja i dozvole, na osnovu kojih je otpad uvezen i nelegalno deponovan. I ministar ekologije u Kantonu 10 Hikmet Hodžić i federalna ministarka ekologije Edita Đapo još uvijek su u svojim foteljama. Bez obzira na aferu.”, kažu. u najavi performansa, iz neformalne grupe građana.

Performans će, inače, biti prenošen uživo na Facebook stranici Drvar bez italijanskog otpada.

Iz grupe podjećaju da je firma „Krom reciklaža“, koju su u februaru prošle godine u Drvaru osnovala trojica državljana Srbije, prošlog ljeta iz Italije u BiH uvezla otpad koji je, po dokumentaciji, bio namijenjen za reciklažu.

“Ispostavilo se, međutim, da pogon za reciklažu u Drvaru postoji samo „na papiru“, dok ga u stvarnosti nema. Ispostavilo se, takođe, da „Krom reciklaža“ nema ni mašine za preradu otpada, ni zaposlene radnike, ni kancelarije za sjedište firme, bar ne u Drvaru.

Tako je otpad, umjesto u nepostojećem reciklažnom pogonu, završio u napuštenim fabričkim halama u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a jedan dio i na lokalnoj komunalnoj deponiji Korita. I ko zna do kada bi šleperi s otpadom stizali iz Italije, da im na put nisu stali građani, koji su se pobunili i blokirali magistralu.

Kada to u Drvaru i Bosanskom Grahovu više nije bilo moguće, preostali iz Italije pristigli kamioni s otpadom su istovarani u Bihaću, Busovači i Kiseljaku.

Federalni ekološki inspektorat je kasnije utvrdio da je u ovih pet lokalnih zajednica u periodu od 1. juna do 4. jula 2020. dovezeno i nepropisno deponovano ukupno 414 tona otpada.”

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije