Građanski aktivizam

Najava: Ulična akcija „Da li su nam rijeke krive?“ – Zvornik, 24.09. od 11:00

Neformalna grupa građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“, u petak, 24.09.2021. godine, organizuje uličnu akciju pod nazivom “Da li su nam rijeke krive”.

Akcija, koja se sastoji od info štanda sa odgovarajućim printanim materijalom koji će se dijeliti zainteresovanim građanima, i prezentacije mapa legalnih eksploatacija šljunka u slivu rijeke Drine i Bosne, te fotografija devastacija kao posljedica nelegalne šljunkarske djelatnosti, zabilježenih u ta dva sliva, će se održati od 11 do 14 časova ispred Robne kuće u Zvorniku.

Zvornički aktivisti, okupljeni u inicijativi “Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka i devastiranje obale rijeke Drine na području Zvornika” pokrenuli su u maju ove godine kampanju protiv nelegalnog šljunkarenja i devastacije korita rijeke Drine na ovom području, kao i poljoprivrednog i drugog zemljišta.

U dosadašnjim aktivnostima podnosili su prijave sa sumnjama protiv ilegalnih šljunkara, kao i onih koji su beskrupulozno devastirali korito Drine, odlučni da tome stanu u kraj. Uporedo sa tim uspostavili su “patrole” i video i foto dokumentacijom namjeravaju da podstaknu nadležne za vršenje efikasne kontrole i nadzora nad vodotokom i da ih natjeraju da napokon na pravi način krenu sa svojim poslom, zaštotim korita rijeke Drine i obračunom sa ilegalnim šljunkarenjem.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije