STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci U fokusu

Nakon javnog pritiska, inspekcija zabranila nastavak nelegalnih radova na izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci. No, mašine, kad nema nadzora, i dalje rade.

Posljednja informacija s terena govori o nefunkcionisanju pravne države, što je uzrok većine ovdašnjih problema, na svim nivoima. Aktivisti grupe “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”, su, otišavši na lice mjesta, da provjere kako se provodi odluka inspekcije, zatekli mašine kako - i dalje rade.

Institucije u BiH rade “na guranje” ili ne rade nikako. A i kad rade, pitanje je ima li to ikakav efekat. Zaključak je to epiloga dešavanja u vezi radova na izgradnji mHE Kasindolskoj rijeci.

Inspektorat je, naime, konačno reagovao. Nakon što su im građani u prethodnih 5 dana uputili bezbroj dopisa, online prijava, mailova da hitno reaguju i da izvrše vanredni i inspekcijski nadzor jer su radovi na gradnji mHE Samar nastavljeni bez obzira na presudu Okružnog suda u Banjaluci, koji je, uvaživši tužbu Resursnog Aarhus centra, poništio ekološku dozvolu za tu mHE.

Danas, 6.8., Republička uprava za inspekcijske poslove je investitoru, firmi BUK istočno Sarajevo, konačno izdala rješenje o obustavi radova na izgradnji mHE Samar na Kasindolskoj rijeci, konačno poštujući presudu Okružnog suda u Banjaluci.

Građani su zadovoljni konačnim reagovanjem institucija, mada borba za njih ne staje. Jer, pored ove, na kojoj su daljni radovi zabranjeni, planirana je izgradnja još jedne mini hidroelektrane, a i mini hidroelektrana koja je izgrađena ranije nije u zakonskim okvirima.

Zanimljivo je da je, usljed javne pažnje fokusirane na ovaj slučaj i nakon nedavnih protesta pred zgradom gradske uprave, osim inspekcije, konačno reagovao Grad Istočno Sarajevo, koji je, prethodno, prekršio zakonski rok za odgovor na građansku inicijativu podnesenu od strane neformalne grupe građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”.

U odgovoru, koji potpisuje Gradonačelnik, ne daju se nikakve nove informacije, nego se samo navodi kako oni “podržavaju svaku inicijativu građana koja idu u pravcu zaštite životne sredine”, te da su oni svoj stav po pitanju izgradnji mHE iskazali kroz Deklaraciju “Gradovi bez brana” u kojoj je jasno i precizno Grad iskazao da se neće dozvoliti planiranje izgradnje mHE na rijekama u okviru obuhvata Grada. Pri tome, odgovornost je prebačena na druge. Pa je, u dopisu Gradonačelnika navedeno da je nadležnost za ovo pitanje na republičkom nivou, te opštinama na čijoj teritoriji se grade MHE. Uz navođenje njihovog uvjerenja da će opštine postupiti u skladu sa Deklaracijom o zaštiti rijeka, koju je usvojila Narodna skupština RS i deklaracijom “Grad bez brana”, usvojenom od strane Skupštine Grada Istočno Sarajevo.

Posljednja informacija s terena govori o dubini problema koji ova zemlja ima. Odnosno o nefunkcionisanju pravne države, što je uzrok većine ovdašnjih problema, na svim nivoima. Aktivisti grupe “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”, su, otišavši na lice mjesta, da provjere kako se provodi odluka inspekcije, zatekli mašine kako – i dalje rade.

S obzirom da su, kad su primijetili posjetioce kako ih snimaju, radnici zaustavili mašine, za pretpostaviti je da investitor ovu igru ima namjeru nastaviti. Pogotovo u danima vikenda, kada inspekcija ne radi.

Pogledaj više