Radnički protesti

Nakon neuspjelih pregovora s Vladom – Zdravstveni radnici TK stupili u generalni štrajk

Sa štrajka upozorenja, 12.09.
Oni tvrde da “Zdravstvo u ovom trenutku ima najnižu satnicu od svih granskih sindikata na čitavoj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine”.

Nakon polusatnih štrajkova upozorenja, započetih 12.09. i desetodnevnog prolongiranja prvobitno planiranog datuma generalnog štrajka, zdravstveni radnici Tuzlanskog kantona  jutros, 29.09., su stupili u generalni štrajk.

Pregovori sa Vladom TK, koji su trajali sve do juče, nisu, naime, urodili plodom.

Sindikat je prvobitno tražio povećanje satnice sa 2,51 na 3,00 KM, da bi, tokom pregovora zahtjev spustio na povećanje od 30 feninga, ali Vlada ni na to nije pristala.

Ranije je objavljeno da iz Vlade nisu demantovali da novca u budžetu ima ali da su istakli da u ovom momentu nije moguće udovoljiti zahtjevima sindikata, budući da Skupština ne zasjeda zbog izborne kampanje.

Iz Sindikata su odlučno odbili optužbe da njihovi zahtjevi i štrajk imaju veze za predizbornom kampanjom.

Oni tvrde da “Zdravstvo u ovom trenutku ima najnižu satnicu od svih granskih sindikata na čitavoj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine”.

„Mi imamo oko 700 ljudi koji zarađuju manje od zagarantovane minimalne plaće u Federaciji – manje od 543 marke. Tu nam se nalaze radnici i službe koje su propratne službe u zdravstvu“, istakao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH.

Iz sindikata podsjećaju da su troškovi života u posljednjih nekoliko mjeseci drastično porasli, zbog čega smatraju da je njihov zahtjev opravdan. Navode da je Vladi Tuzlanskog kantona još u maju upućen zahtjev za usklađivanje satnice, a sve zbog inflacije i povećanja troškova života. Tvrde da je to urađeno u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora i u skladu sa Zakonom o radu.

Zdravstveni radnici se žale i na uslove rada koji uz, kako kažu, niske plate, utiču i na odlazak ljekara van Bosne i Hercegovine.

Iz Sindikata se ističe da pacijenti neće ispaštati, pošto će sve zdravstvene usluge u prvih sedam dana štrajka biti pružane u punom kapacitetu.

Vladi TK i njenom pregovaračkom timu upućen je javni poziv za nastavak pregovora.

“Satnica zdravstvenih radnika trenutno je 2,51 KM. Tražimo da se poveća za 30 feninga, a od Vlade TK dobili smo ponudu da se poveća za 16 feninga. Za nas je to neprihvatljivo“, izjavio je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva Federacije BiH.

S druge strane, iz Vlade TK su, od direktora svih javnih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, zatražili da hitno i bez odlaganja podnesu zahtjev nadležnom sudu radi zabrane organizovanja i provođenja štrajka zakazanog za 29. septembar 2022. godine.“

Međutim, oko 5.000 članova Sindikata zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu su dužni poštovati odluke Štrajkačkog odbora i oni su jutros, shodno tome, stupili u generalni štrajk.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije