Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija – Ne davimo Beograd: Ukloniti fašističke simbole na Kulturnom centru Magacin

"Zahtevamo da nadležni reaguju i zaštite građane i građanke od neofašističkog delovanja, govora mržnje i pretnji."

Nevladina Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva od nadležnih institucija reakciju na fašističke pretnje i vandalizovanje kulturnog centra Magacin i Kreativno- edukativnog centra za osobe sa invaliditetom (KEC) u centru Beograda.

Zidovi u Kulturnog centra Magacin su 11. maja osvanuli išarani fašističkim simbolima i pretnjom na jednom od zidova.

Ovo nije prvi put da se fašistički simboli pojavljuju oko ovog prostora, ali je prvi put da se neofašisti direktno obraćaju umetnicima koji u ovom prostoru stvaraju, porukom sa zida, navodi Ne davimo Beograd.

Zgrada Magacina, otvorena 2007. godine, u vlasništvu je Grada Beograda, a prethodno je bila skladišni prostor izdavačke kuće Nolit.

Magacin je koncipiran kao alternativni kulturni centar za pripremu i prezentaciju izložbenih, scenskih, tribinskih, filmskih, edukativnih i drugih programa nezavisne kulture.

Kako se navodi u saopštenju Inicijative, Kulturni centar je prostor namenjen umetnosti, kulturi i društvenosti.

“Magacin opstaje i razvija se zahvaljujući borbi i samoorganizovanom radu brojnih aktera nezavisne kulturne scene, umetnika, aktivista i njihovih prijatelja i saradnika”, navodi se.

U dvorištu Magacina nalazi se i ulaz u KEC koji svoj višegodišnji rad zasniva na osmišljavanju života i rada osoba sa invaliditetom. Upravo se na zidu ovog edukativnog centra našla i pretnja.

Inicijativa Ne davimo Beograd ističe da “ekspanzija ovakvih grafita pokazuje da nadležne institucije ne radi svoj posao” i podseća da se poslednji značajan primer zakasnelog reagovanja na “fašističko divljanje” desio kada je Javnom preduzeću Beogradska tvrđava trebalo čak četiri dana da sa grobnice Narodnih heroja na Kalemegdanu ukloni uvredljive grafite.

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva od nadležnih organa da sprovode zakon koji zabranjuje isticanje fašističkih simbola i veličanje fašističke i nacističke ideologije.

“Zahtevamo da nadležni reaguju i zaštite građane i građanke od neofašističkog delovanja, govora mržnje i pretnji. Takođe, grad Beograd mora da očisti i prekreči sve neofašističke grafite gde to može da se uradi sa postojećom opremom, u javnim prostorima i na zidovima, navodi se u saopštenju ove organizacije”, navela je Inicijativa.

Pogledaj više

Građani u akciji