Građanski aktivizam

Neformalna grupa građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“ upozorava: Deponija Krupačke stijene od 2018. godine nema ekološku dozvolu i radi nelegalno!

Sutra press konferencija grupe, zakazana za 11 sati.

Neformalna grupa građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“ koristeći zakonske mogućnosti za pristup informacijama javnih ustanova, došla je do podatka da deponija Krupačke stijene od 2018. godine nema ekološku dozvolu i radi nelegalno.

Ovo je zaključak izveden iz odgovora Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, na zahtjev Grupe.

Ovim povodom, Grupa je najavila svoju press konferenciju, na kojoj će javnost detaljnije upoznati sa problemom s kojim se suočavaju građani ovog područja, ali i šire.

Iz grupe „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“, podsjećaju da mještani naselja Vojkovići (Istočna Ilidža) i Krupac (Trnovo) već mjesecima ukazuju na nesavjesno postupanja i zloupotrebe položaja od strane odgovornih lica u JKP „Trnovo“ i ukazuju na sumnje da se na deponiju odlaže i otpad koji nije isključivo komunalni, zbog čega su zabrinuti da im je time ugroženo zdravlje.

Mediji su i ranije ukazivali na probleme u vezi ove deponije i rada JKP “Trnovo”, navodeći da zabrinutost ne treba da osjećaju samo stanovnici okolnih naselja, nego i građani Sarajeva, zbog blizine deponije koritu rijeke Željeznice i zbog uticaja na podzemne vode koje, između ostalih, idu i u vodovod koji napaja vodom Sarajevo.

Direktor JKP “Trnovo” demantovao je navode da se na deponiji odlaže nedozvoljen otpad, ali povjerenju u odgovoran rad ovog preduzeća svakako nije pomogla i izražena netransparentnost, koja je svojevremeno kulminirala onemogućavanjem pistupa deponiji ekipi BHRT-a.

U inspekciji Grada Istočno Sarajevo potvrdili su da je po dojavi građana o odlaganju medicinskog otpada na deponiji, gradski ekološki inspektor izlazio na lice mjesta, a naknadno je po istom osnovu deponiju kontrolisao i republički ekološki inspektor. Dokumentacija o do sada provedenim aktivnostima inspekcije predati su Policijskoj upravi Istočno Sarajevo, na njihov zahtjev.

Policija Istočnog Sarajeva, naime, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, otvorila je, krajem 2020., istragu o slučaju deponije na području Općine Trnovo, na lokaciji Krupačke stijene, za koju nam je potvrđeno da je još uvijek u toku.

Više o informacijama i stavu grupe „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“ – sutra, nakon press konferencije zakazane za 11 sati.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije