Građanski aktivizam

NGG „Stop izgradnji mHE na Buni“: “Vijećnici Gradskog vijeća Mostara su napravili prvi korak ka trajnoj zaštiti Bunskih kanala”

„Ovo nije kraj, naša borba se nastavlja, čak i nakon ove odluke, mi nećemo odustati dok se trajno ne zaštite Bunski kanali“, navodi se u saopštenju za javnost neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“, koje prenosimo u cjelosti.

Nakon građanske inicijative kojom je neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ tražila Izmjenu Prostornog plana Grada Mostara ili izmjenu Regulacionog plana tog područja, a koji je trenutno na snazi, bez da se čeka usvajanje novog Prostornog plana – na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara usvojena je odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar. Izmjene predviđaju i brisanje malih hidroelektrana Buna 1 i 2 iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara! Prema donesenoj odluci rok za izradu izmjena i dopuna Plana je 3 mjeseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

„Usvajanjem ove odluke tek smo na pola puta ka trajnoj zaštiti Bunskih kanala, spomenika prirode! Pred nama su duga 3 mjeseca tokom kojih će se raditi na izmjeni Prostornog plana Grada Mostara, a naše oči će biti uprte i na Agencija za vode Jadranskog sliva koja još nije donijela odluku o izdavanju prethodne vodne suglasnosti za izgradnju mHE na Buni. Sve dok se ne usvoji izmijenjeni Prostorni plan Grada Mostara, na snazi je trenutni u kojem su ucrtane 2 mHE na Bunskim kanalima, na osnovu kojeg bi investitor imao zakonsku mogućnost da ishoduje potrebne dozvole! Zbog toga ovo nije kraj, naša borba se nastavlja, čak i nakon ove odluke, mi nećemo odustati dok se trajno ne zaštite Bunski kanali, a to će se desiti i kada se raskine koncesioni ugovor,“ istakao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Građani Mostara podsjećaju da je Gradsko vijeće grada Mostara još u prosincu 2021. godine donijelo zaključak kojim se iz prostornog plana brišu lokaliteti za izgradnju MHE Buna 1 i Buna 2, budući da je tok rijeke Neretve kroz Grad Mostar proglašen prirodnim spomenikom i kao takvog ga je potrebno zaštititi.

Ovim putem još jednom pozivamo sve odgovorne osobe koje odlučuju u cijelom ovom procesu da zaštite interese građana i da u okviru svojih nadležnosti trajno zaštite lokalitet Bunskih kanala od izgradnje mHE. Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se trajno ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije