Građanski aktivizam

Nina Kreševljaković: Ispunjeni su svi ugovorni uslovi da Općina Konjic traži raskid ugovora bez posljedica, ali prosto to ne želi učiniti

Govoreći o nelegalnim radnjama oko izgradnje mHE na rijeci Neretvici Kreševljaković ukazuje na nedemokratsko društvo koje dozvoljava da se krivično goni “običan čovjek koji je stao na stranu pravde, na stranu zaštite jedne životno vrijedne rijeke.”

Ne stišavaju se reakcije na krivičnu prijavu koju je JP Elektroprivreda BiH podnijela protiv Udruženja građana “Neretvica – Pusti me da tečem” i NN lica.

Pravna savjetnica “Aarhus centra u BiH”  Nina Kreševljaković, za naš portal govori kako je ova krivična prijava potpuno neosnovana te služi samo za vršenje pritiska na aktiviste kako bi odustali od svoje borbe.

“Kada je u pitanju krivična prijava koju je JP Elektroprivreda BiH podnijela protiv NN lica u skladu sa članovima 361. i 370. Krivičnog zakona FBiH, smatram da je u potpunosti neosnovana i služi samo za vršenje pritiska na aktiviste, kako bi odustali od svoje borbe. Građani imaju pravo na spontano okupljanje i u slučaju da Tužilaštvo odluči da pokrene istragu po osnovu ove prijave, to će biti još jedna potvrda u nizu da ne živimo u demokratskom društvu”.

Nina Kreševljaković, pravna savjetnica Udruženja “AArhus centar u BiH”

Govoreći o nelegalnim radnjama oko izgradnje mHE na rijeci Neretvici Kreševljaković ukazuje na nedemokratsko društvo koje dozvoljava da se krivično goni “običan čovjek koji je stao na stranu pravde, na stranu zaštite jedne životno vrijedne rijeke.”

“U ovom slučaju običan čovjek se usprotivio gradnji dvije male hidroelektrane na rijeci Neretvici, a za koje je investitor posjedovao građevinske dozvole koje su kasnije poništene, jer su izdate na nelegalan način. Zar sada običan čovjek koji je stao na stranu pravde, na stranu zaštite jedne životno vrijedne rijeke, treba da bude krivično gonjen? Zar je to poruka koju ova država želi da pošalje svojim građanima? Borite se za pravdu i biti će te kažnjeni!”, dodala je Kreševljaković.

Raskid koncesionog ugovora između Općine Konjic/Grada Konjica i Elektroprivrede BiH ono je što traže aktivisti, ne samo Udruženja građana “Pusti me da tečem”, nego i ostale članice Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

“Nažalost, Općina Konjic ne sluša glas naroda, njihov vapaj za konačnom pravdom za rijeku Neretvicu”, kaže Kreševljaković te naglašava kako su raskid koncesije tražili u više navrata.

“Kada je u pitanju koncesioni ugovor za male hidroelektrane na rijeci Neretvici, isti je davno istekao i ne postoji Aneks ugovora kojim se rok trebao produžiti. S obzirom na ovu činjenicu ispunjeni su svi ugovorni uslovi da Općina Konjic traži raskid ugovora bez posljedica, ali prosto to ne želi učiniti, premda smo to zahtjevali više puta. Nažalost, Općina Konjic ne sluša glas naroda, njihov vapaj za konačnom pravdom za rijeku Neretvicu. Ostaje nada da će JP Elektroprivreda BiH raskinuti ugovor, obzirom da joj je jasno kako gradnja planiranih hidroelektrana nije samo zločin za rijeku već cjelokupan narod koji živi pored ove rijeke i bezuslovno je čuva”, izjavila je Nina Kreševljaković, pravna savjetnica Udruženja “AArhus centar u BiH”.

Građani u akciji