Građanski aktivizam

Novi pomor ribe u rijeci Bosni – nemoć ekoloških i ribarskih udruženja

Foto: NGG Rijeke BiH - Budi promjena
"Ovaj put smo malo pametniji, nećemo otkrivati šta još radimo i pripremamo, ali i dežurni tužilac je zaprimio dojavu i rekao policiji da postupe po zakonu i provedu istražne radnje. Vidjet ćemo šta će biti" - kaže Kubat i najavljuje da prema ranijim dogovorima unutar grupe i sa ribarima namjeravaju pokrenuti potpisivanje peticije sa prijedlogom konkretnih mjera za zaštitu rijeke Bosne, pa i proteste.

Pomor ribe nizvodno od industrijske zone na području Zenice u rijeci Bosni proteklog vikenda nije prvi koji se dogodio – slični slučajevi dešavaju se godinama unazad – ali su velike količine uginulih primjeraka mrena, plotica, škobalja i drugih vrsta riba iznenadile i ovdašnje ekologe i ribare.

Reagovali su iz Udruženja građana sportskih ribolovaca “Bistro” iz Zenice i neformalne grupe građana Rijeke Bosne i Hercegovine “Budi promjena”, ali se, poučeni dosadašnjim iskustvom, ne nadaju da će zagađivači biti direktno imenovani i adekvatno sankcionisani.

“Prvo su ljudi javili nama u Grupu, jer očigledno ne vjeruju institucijama, mada su su obratili i o ekocidu javili i policiji i inspekciji. Tuga, osjećaj koji se ne može opisati. Taman kada sam se čistoći rijeke Bosne radovao kao dječak, kada nije bila čišća dugo vremena, bistrija, zelenija. Nažalost, kratko je sve to trajalo. Opet incident nizvodno od Mittala, od akumulacije zagađivača” – riječi su ekologa i predvodnika grupe Rijeke Bosne i Hercegovine “Budi promjena” Safeta Kubata.

Kaže da dokaza da je zagađivač i ovoga puta “Arcelor Mittal” još nemaju i ne mogu ga optužiti za novi pomor ribe u rijeci Bosni. Aktivisti su uzeli uzorke riba i poslali na analize na različita mjesta, a uzorke vode i ribe u Nemili su po službenoj dužnosti uzeli i policija i inspekcija.

Trovanje ribe u rijeci Bosni, kod Vranduka (Foto: NGG Rijeke BiH – Budi promjena)

“Ovaj put smo malo pametniji, nećemo otkrivati šta još radimo i pripremamo, ali i dežurni tužilac je zaprimio dojavu i rekao policiji da postupe po zakonu i provedu istražne radnje. Vidjet ćemo šta će biti” – kaže Kubat i najavljuje da, prema ranijim dogovorima unutar grupe i sa ribarima, namjeravaju pokrenuti potpisivanje peticije, sa prijedlogom konkretnih mjera za zaštitu rijeke Bosne, pa i proteste.

Kada je u pitanju zagađenje rijeke Bosne kod Zenice, iz Federalnog inspektorata je ranije bilo i zvaničnih potvrda da je “Arcelor Mittal” odgovoran za trovanje rijeke Bosne otrovnim materijama u procesu proizvodnje, ali se na tome sve i završavalo.

Sa druge strane, i pored dokaza, kompanija “Mittal” je redovno negirala svoju odgovornost za kontaminaciju rijeke i pomor ribe, formalno pokrećući vlastitu internu istragu koja, očekivano, nije ukazivala na bilo kakve neregularnosti u tehnološkom procesu.

Poslednji slučaj kada je za ispuštanje otpadnih materija optužen “Arcelor Mittal” i čak izvještaj o zagađenju rijeke Bosne kod Zenice predat Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i nadležnom tužilaštvu je 31. januara ove godine, nakon zaprimljene dojave aktivista za zaštitu rijeke Bosne o incidentnom zagađenju rijeke usljed izlivanja tehnoloških otpadnih voda iz pogona “Čeličana”. Proizvodnja u pogonu nakon incidenta bila je privremeno obustavljena, ali je nakon sanacije kanala ponovno pokrenuta.

Proteklog vikenda ekološki aktivisti su inspekciji prijavili i pomor ribe na rijeci Biloj, a sumnje su da se radilo o ispuštanju otpadnih voda iz MHE Dolac, ali nema podrobnijih informacija o ovom ekocidu, sem dostavljenih fotosa uginule ribe.

Trovanje ribe u Biloj (Foto: A.Š.A.)

A, na proteste zbog zagađenja vode se pripremaju i aktivisti iz Kaknja, gdje se neformalnoj grupi građana „Park prirode Trstionica i Boriva“ građani prijavljuju za ponovni izlazak na ulicu.

“Iako nam se prijavio određen broj porodica sa djecom i građana voljnih izaći na ulicu, to ipak nije dovoljno. Voda nam svima treba i zato moramo svi zajedno djelovati. Ako nas ne bude 5.000 od 40.000 Kakanjaca, koji praktično ostaju bez pitke vode zbog rudarskih radova u susjednom Varešu, onda nemamo o čemu više pričati. Sve vode koje gravitiraju prema Trstionici i Bukovici, kojima se snabdijevaju Kakanjci, će uskoro biti skroz neupotrebljive. Uginuće životinja zbog zatrovane vode bilježimo još od prošlog ljeta, život, zdravlje i opstanak su nam ugroženi. Iako zvanično rudnik “Rupice” još nije započeo sa iskopavanjima, već još uvijek radi istraživanja i pripremu proizvodnje, vidljiva je ogromna devastacija životne sredine, ne samo na području Vareša, već je i mi kaknjci osjećamo” – kaže aktivistkinja Hajrija Ćobo.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije