Građanski aktivizam

Od 03. do 07. oktobra, u Mostaru, izložba „najkreativnijih“ odgovora javnih institucija, kojim izbjegavaju dati informacije od javnog interesa

Sa izložbe u Banjaluci (Foto: BIRN)
Službenici koji su zaduženi za pristup javnim informacijama koriste svakakve odgovore, od onih da im “unutrašnji glasovi ne dozvoljavaju pristup informacijama”, kao i da se “plaše paraobavještajnih službi”.

U okviru aktivnosti posvećenih obilježavanju 28. septembra, Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama, Transparency International u BiH (TI BiH) organizuje javnu izložbu „najkreativnijih“ odgovora javnih institucija kojim se odbija pristupa informacijama od javnog značaja.

Izložba, koja je od 19. do 23. septembra bila postavljena na Trgu Krajine u Banjaluci, a od 26. do 30. septembra u Velikom Parku u ulici Maršala Tita u Sarajevu, sada se seli u Mostar, gdje će biti postavljena, u ulici Nikole Šubića Zrinskog, u periodu od 03. do 07. oktobra 2022. godine.

TI BiH u posljednjih 20 godina prati rad javnih institucija i provodi redovna istraživanja o primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama koja pokazuju negativne trendove na svim nivoima vlasti uz BiH. Zbog toga je cilj postavljanja izložbe podizanje svijesti o značaju transparentnosti u radu institucija, te ohrabrivanje građana da traže informacije koje su od javnog interesa.

Podsjećamo da je, na otvaranju izložbe u Banjaluci, koordinator projekta Damjan Ožegović rekao da službenici koji su zaduženi za pristup javnim informacijama koriste svakakve odgovore, od onih da im “unutrašnji glasovi ne dozvoljavaju pristup informacijama”, kao i da se “plaše paraobavještajnih službi”.

“Prema našim istraživanjima koje vodimo iz godine u godinu, oko 50 posto javnih institucija ne odgovara na vrijeme”, kazao je on i dodao da se i dugački rokovi od 15 dana za odgovor na poštuju.

“Drugi problem jeste što je oko 30 posto odbijajućih odgovora. Do informacija se sporo i teško dolazi, a institucije ih, posebno za informacije koje se odnose na budžetska davanja, zaista slabo daju”, rekao je Ožegović.

On je objasnio i da ne dolazi do promjena u trendovima ni sa promjenama stranaka u vlasti, ali da je pozitivni primjer bio u Kantonu Sarajevo (KS), gdje su otvorene velike baze podataka.

Podsjetio je i na neke aktuelne slučajeve gdje su im odbijeni zahtjevi za pristup informacijama.

“Možda je najzanimljiviji, a javnosti poznat slučaj, gdje smo tražili kopiju ugovora o kupoprodaji robne kuće ‘Boska’ u Banjaluci, međutim odgovor je bio da je taj ugovor izgubljen”, kazao je Ožegović.

 

Građani u akciji