NGG „Da se ne ponovi maj 2014.“ - kampanja borbe protiv koruptivnih radnji i interesa koji dovode do ugroženosti Doboja od poplava

“Odgovorni za ugrožavanje Doboja od poplava i profiterstvo u sumnjivom šljunkarskom biznisu”

Saopštenje za javnost grupe građana „Da se ne ponovi maj 2014.“.

Grupa građana „Da se ne ponovi maj 2014“ uputila je Vodama Srpske, Republičkoj vodnoj inspekciji i Republičkom javnom tužilaštvu zahtjev za dostavljanje informacija i provjeru eksploatacije šljunka koje vrši firma „Đurković“ iz korita rijeke Bosne, a posebno da li je dobijeno odobrenje za eksploataciju šljunka i na osnovu kojeg projekta i postupka, koliki je očekivani iznos naknade koji treba biti uplaćen u budžet RS po osnovu izvađenog šljunka i drugog materijala, zbog čega na vidnom mjestu nije postavljena tabla sa osnovnim informacijama o radovima i da li ova eksploatacija šljunka utiče na ugroženost Doboja od poplava, s obzirom da je na ovom području već čišćeno korito rijeke Bosne poslije poplave 2014. godine i revizorski nalaz da nekontrolisana i komercijalna eksploatacija šljunka iz korita Bosne utiče na ugroženost od poplava.

Dobojlije su posebno zabrinute zbog činjenice da ove radove izvodi firma koja je ugrožavala Doboj i profitirala na poplavi 2014. godine, na način da je uzurpirala vodno zemljište, izgradila objekte i deponovala šljunak u major koritu rijeke Bosne i skupo naplatila zakašnjelu izgradnju improvizovanog nasipa pred početak poplava 2014. godine koji je odnijela prva voda i da sve ovo ne želi da istraži korumpirano dobojsko tužilaštvo, koje godinama štiti interese šljunkarske i ostale mafije.

Pogledaj više