Građanski aktivizam

Održan mirni protest stanara zgrade „Park 2“ u Zvorniku – Građani od nadležnih institucija traže hitno rješavanje problema pristupa zgradi i legalizacije stanova

 „Više ne možemo da trpimo nepravdu koja nam je učinjena“, navodi se u saopštenju za javnost neformalne grupe građana „Pravda za (hotel) Drinu“, koje objavljujemo u cjelosti.

Stanari zgrade „Park 2“ u Zvorniku, okupljeni u neformalnu grupu građana „Pravda za (hotel) Drinu“ su mirnim protestom skrenuli pažnju na svoje dugogodišnje probleme, nesmetan prilaz stambenoj zgradi i nemogućnost da legalizuju svoje stanove. Preko pedeset građana je na ovaj način izrazilo svoje nezadovoljstvo i zatražilo hitno djelovanje nadležnih institucija koje smatraju odgovornim za svoju trenutnu situaciju, te ukazalo na sveprisutnu korupciju i nepoštovanje zakona u građevinskim praksama.

Naime, vlasnici stambenih jedinica i poslovnih prostora u objektu koji je izgrađen na mjestu nekadašnjeg hotela Drina u Zvorniku su ostali bez pristupa svojoj imovini i mogućnosti da legalizuju kupljenje stanove. Ovom problemu je prethodilo “cijepanje” nekada jedinstvene parcele uz saglasnost Odjeljenja za prostorno uređenje Opštine Zvornik a poslije i prodaja parcele trećem licu koje je na mjestu koje je bilo predviđeno za ulaz u zgradu i prostor za redovnu upotrebu napravilo komercijalni parking sa rampom.

„Želimo poručiti svima da se godinama borimo za ono što je naše zakonsko pravo. Nećemo pristati na kompromisna i privremena rješenja koja nam se nude. Pozivamo nadležne institucije, prije svega Grad Zvornik, da se napokon iskreno posveti našem problemu i da ga konačno riješe u interesu nas stanara. Ovo je prvi put da se ovako javno oglašavamo i izlazimo na ulicu jer smo primorani na to s obzirom da ne vidimo da se išta radi na rješavanju našeg gorućeg problema, ali neće biti i zadnji put jer više ne možemo da trpimo nepravdu koja nam je učinjena. Naši zahtjevi su da se ispoštuju Urbanističkog tehnički uslovi i lokacijski uslovi prema kojima su precizno određeni svi uslovi za nadgradnju, gradnju kao i prilaz i ulaz u zgradu. Takođe tražimo neopozivu ostavku načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Boška Kojića, jer je njegovim stručnim mišljenjem došlo do cijepanja jedinstvene parcele“, izjavio je predstavnik stanara Zoran Milutinović.

Stanari su poručili i da neće odustati od svoje borbe i da žele da daju primjer svima onima koji se susreću sa sličnim problemima širom Bosne i Hercegovine, kako bi obezbijedili bolju budućnost za sve članove svoje zajednice.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije