Građanski aktivizam

Održan mirni protest u Zenici: “Vratimo Grad Zenicu građanima!”

„Svi zajedno svjedočimo jednom urbanističkom neredu u gradu Zenici, kojem često dajemo naziv „Urbicid““, navodi se, između ostalog, u saopštenju za javnost, objavljenom nakon današnjeg protestnog skupa u Zenici, organizovanog od strane neformalnih grupa građana „Pokret za preokret“ i „Čuvari Zenice“. Saopštenje, u nastavku, objavljujemo u cjelosti.

Danas, 13.05.2022. u Zenici, održan je mirni protest građana, u organizaciji neformalnih grupa građana „Pokret za preokret“ i „Čuvari Zenice“.

Mirni protest na ulicama Zenice imao je za cilj iskazivanje nezadovoljstva urbanističkom slikom i stanjem grada Zenice a četiri glavna zahtjeva koje su građan iznijeli su:

  1. Stavljanje van snage nezakonitih Nacrta Regulacionih planova “Trg Alije Izetbegovića”, “Kamberovića ravan i padina” i “Crkvice”.
  2. Poništavanje nezakonito usvojenih Regulacionih planova “Trg rudara” i “Centar II”.
  3. Pokretanje inicijative za izmjenu Prostornog plana Grada Zenica u smislu preispitivanja opravdanosti izgradnje 7 hidrocentrala na području grada (Janjići, Drivuša, Bojin Vir, Hotel Internacional, Vraca, Vranduk, Kovanići).
  4. Proglašavanje javnog interesa nad Poslovnom zonom “Zenica-Jug”.

Grad Zenica nema usvojen novi Urbanistički plan  u skladu sa novousvojenim Prostornim planom grada, a to je osnova za izradu Regulacionih planova, koji su jednoj urbanoj sredini neophodni. Neplanska gradnja ne samo da ugrožava čitav urbani razvoj grada i remeti funkcionisanje gradske sredine, već ugrožava i zelene oaze, parkove i zelenilo. Posredno se time smanjuje kapacitet gradskih pluća, zelenila i drveća,  što najviše trpe građani Zenice.

Građani Zenice, okupljeni u neformalne grupe građana „Pokret za preokret“ i „Čuvari Zenice“ smatraju da je ovakva situacija za grad u kom žive nedopustiva.

Današnji izlazak na mirni protest članovi neformalnih grupa pozivaju, prije svega, sugrađane da se pridruže inicijativama, jer Zenica mora biti vraćena njenim građanima, a ne pretvorena u grad koji se ne može razvijati zbog nepostojanja osnovnih principa urbanističnog napretka.

„Svi zajedno svjedočimo jednom urbanističkom neredu u gradu Zenici, kojem često dajemo naziv „Urbicid“. Mnogi postavljaju pitanje šta je to urbicid, na koji način definirati rječ koja, u biti nije naša, domicilna. Urbicid  je sve ono, svaka intervencija u prostoru koja izlazi iz okvira zakona o prostornom uređenju i građenju i propisa, zakona Bosne i Hercegovine.“ – navodi Boris Britvar, aktivista neformalne grupe Pokret za preokret i dodaje : „Naši zahjevi su prije svega diretkno upućeni gradskom Vijeću i očekujemo da će gradsko Vijeće uzeti u razmatranje naše zahtjeve i da će se očitovati po tom pitanju!“

„Za 22 godine, naš grad je izgubio preko 35 000 stanovnika, a predviđanja su da će za 50 godina – naš grad imati do 60 000 stanovnika ukupno! Postavljam pitanje: za koga se grade stanovi? Sinoć dok sam dijelila letke za ovaj događaj, dvije mlade djevojke su odmahnule rukom i rekle – ne zanima nas, mi svakako idemo daleko iz ovog grada. Ponovno pitam, za koga se grade stanovi?“ – otvoreno postavlja pitanje  Nadira Berbić, aktivista „Čuvara Zenice“

Na mirnom protestu okupljenim građanima su se obratili predstavnici dvije neformalne grupe građana i poslali poruku nadležnima u gradskoj upravi da neće odustati od svojih zahtjeva. Kako dodaju: „Zenica je grad svih njenih građana, a pogodovanje nelegalnoj gradnji ugrožava interese svih!“

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije