Radnički protesti

Štrajk upozorenja u Domu zdravlja Velika Kladuša – radnici traže isplatu decembarske plaće

Za zdravstvene radnike u Unsko-sanskom kantonu (USK) 2022. godina je počela kašnjenjem plata. Kako zbog nestabilne i kompleksne političke situacije decembarsku platu još uvijek nisu dobili, zdravstveni radnici u ovome kantonu se okupljaju ispred svojih zdravstvenih ustanova kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog neisplaćenih plata za decembar.

Prošle sedmice su to bili zdravstveni radnici iz Bihaća, a danas su se na jednosatnim protestima okupili i zaposlenici Doma zdravlja u Velikoj Kladuši.

Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata radnika Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću”, izjavio je za BHRT kako je ovo samo nastavak aktivnosti širom USK kojima sindikati zdravstvenih ustanova iskazuju svoje nezadovoljstvo.

Glavni razlog je, ističe, neisplaćena plaća za mjesec decembar.

“Ne vidimo izlaz iz svega toga, ne vidimo da ima neka skupštinska većina koja će usvojiti finansijski plan Zavoda finansijskog osiguranja i tako nam isplatiti decembarske plate. Pored toga, tu je i kolektivni ugovor koji imamo sa Vladom USK, a koji je jako upitan. Čekamo u srijedu održavanje redovne sjednice Skupštine USK”, rekao je Hrustanović.

Zdravstveni radnici sa područja USK najavili su da će u srijedu doći u Bihać, kada bude zasjedala kantonalna skupština.

“Mi smo u svojim zahtjevima tražili smo da se isplati decembarska plata, da se usvoji kolektivni ugovor koji je potpisan i da se obratimo Skupštini USK i tražimo podršku zastupnika u usvajanju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, a s time da i naš kolektivni ugovor bude završen”, rekao je Hrustanović.

U protivnom, najavio je Hrustanović, jedna od opcija je i generalni štrajk.

“To je zadnja opcija. Sve zavisi od toga hoće li Skupština USK odgovoriti pozitivno ili negativno na naše zahtjeve. Sve od toga zavisi”, rekao je Hrustanović.

Pogledaj više

Građani u akciji