Građanski aktivizam U fokusu

Oduzimanje zemlje vlasnicima za auto put, bez njihovog znanja, uz saglasnost zastupnika po službenoj dužnosti

“Slučajno sam saznao da je u dobojskoj Područnoj jedinici RUGIP proveden postupak potpune eksproprijacije na dijelu naselja odakle sam porijeklom kroz koji prolazi trasa budućeg auto-puta, za koju nisam ni znao da obuhvata zemljište u mom vlasništvu.”

Vlasnici zemljišta kroz koje je trasirana dionica budućeg auto-puta Doboj-Vukosavlje su ubijeđeni da im vlasti u ovom entitetu otimaju imanja, te da, sa obrazloženjem da realizuju ovaj bitan projekat  za RS, pribjegavaju i korupciji ili joj gledaju “kroz prste”.

Dio mještana sa područja Doboja pokrenuo je tužbe i traže od korisnika eksproprijacije “Autoputeva RS” i Vlade RS realnu novčanu naknadu za svoju zemlju. U pokrenutim procesima pred dobojskim sudom ističu da se ne žele za bagatelu odreći nasljedstva porodice unazad više vjekova. Odlučni su da ne dozvole da im investitor, kao za vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije, ulazi na imanja nasilnim putem i da im građevinske mašine uništavaju imovinu.

Osim što od Republičke uprave za geodetske i imovinske-pravne poslove angažovani vještaci po svom nahođenju ili prihvatajući ponudu zakonskog zastupnika korisnika eksproprijacije, Pravobranilaštva RS, po minimalnoj cijeni određuju naknadu za zemljište kojim ide trasa auto-puta, pojedini mještani smatraju da se na njihovu štetu vlasti služe i nezakonitim sredstvima.

Sa tim tvrdnjama portalu Antikorupcija.info su se obratile neke Dobojlije, koje su željele da ostanu anonimni, sa obrazloženjem da su sudski postupci u toku i do njihovog okončanja ne žele da eventualno utičnu na odluku suda.

“Slučajno sam saznao da je u dobojskoj Područnoj jedinici RUGIP proveden postupak potpune eksproprijacije na dijelu naselja odakle sam porijeklom kroz koji prolazi trasa budućeg auto-puta, za koju nisam ni znao da obuhvata zemljište u mom vlasništvu. Saznao sam da su, meni nepoznatog iznosa, sredstva uplaćena na otvoreni račun u banci. Kada sam došao do podataka o kvadraturi oduzete zemlje, utvrdio sam da su nam odredili mizernih 5 KM po kvadratnom metru, a zatim i da su u provedenom postupku dobro se okoristili angažovani vještak poljoprivredne struke, a posebno advokat angažovan po službenoj dužnosti, koji je za svoje učešće u postupku naplatio više od hiljadu KM”, pojašnjava svoje probleme stariji muškarac, koji već 40 godina živi u Doboju, a zemljište ima na području Vučijaka, kroz koji prolazi dio trase auto-puta.

Minimalna naknada vještaka za oduzetu zemlju

Kaže da je sa još nekoliko Dobojlija koji se smatraju oštećenim doznao da su imena ukupno 13 lica bila 15 dana istaknuta na Oglasnoj tabli Područne jedinice RUGIP-a, jer navodno nisu preuzeli preporučene pošiljke da se odazovu i prisustvuju postupku eksproprijacije, pa je on proveden bez njihovog prisustva angažovanjem punomoćnika po službenoj dužnosti, uz prethodno pribavljenu procjenu zemljišta od strane vještaka i, po pravilu, uz minimalnu naknadu od 5 KM.

Obavijest o eksproprijaciji na oglasnoj tabli Suda

Daljnim istraživanjem u Radnoj jedinici Pošta RS u Doboju po kopijama poštanskih dostavnica doznali su da su im pozivnice adresirane na seoska područja na kojima ne žive već više decenija. Zbog toga su, posredsvom svojih punomoćnika, zatražili ponavljanje postupaka kod RUGIP,a, koji predmete prosljeđuje na sudsko odlučivanje, odnosno dobojskom Sudu, od kojeg će tražiti pravični nadoknadu.

“U nekim postupcima, gdje su vlasnici eksproprisanog zemljišta bili nezadovoljni minimalnom naknadom od 5 KM, su, u sudskom odlučivanju, vlasnicima ponudili 9 KM, ali su, doznajemo, i tu ponudu oni odbili. U drugom entitetu, na području Tešnja i Usore, isplaćuje se naknada i do 35 KM, pa i više. I smatramo da smo diskriminisani od strane vlasti u RS. U ovoj nedjelji su bila prva ročišta i ne budemo li pravično obeštećeni nećemo odustati do suda u Strazburu”, kažu nam ogorčene Dobojlije koji se smatraju oštećenim u eksproprijaciji, koju Pravobranilaštvo RS u svrhu izgradnje “Koridora Vc” provodi po Prijedlogu RUGIP, PJ Doboj i zbog toga će tužiti Vladu RS i RUGIP.

Provjeravajući kako je došlo do ove situacije, došli smo do nezvanične informacije iz RUGIP-a, da je problem nastao zato što su na terenu u Doboju, osim službenika Područne jedinice Doboj angažovani zbog obimnog posla i službenici PJ Bijeljina, koji ne poznaju dovoljno teren u drugoj lokalnoj zajednici, te su napravljene i greške u slanju poziva. Međutim, osim ponavljanja postupaka i upućivanje na sudsko odlučivanju nezadovoljnih vlasnika zemljišta kroz koje prolazi trasa auto-puta ,kažu, postupak eksproprijacije zbog proglašenog javnog interesa se neće zaustaviti već samo usporiti.

Korisnik eksproprijacije je Vlada RS, odnosno “Autoputevi RS”, koji su u cilju odštete vlasnicima zemljišta za eksproprijaciju dostavili Pravobranilaštvu RS bankarsku garanciju od 2,5 miliona KM. Dionica autu-puta na području Doboja obuhvata devet katastarskih opština, a ukupna trasa zahvata i područje opština Modriča i Vukosavlje.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije