Građanski aktivizam

Opasnost napokon otklonjena – heksana nema više u Kotorskom

Dvadesetjedna tona već je na konačnom odredištu u Njemačkoj, a preostalih 24 tone je, takođe, juče prešlo granicu BiH.

Tragedija u Kotorskom je, srećom, ostala samo ekonomska. Iznenadnim i nikad razjašnjenim nestankom turskih investitora, prije skoro pune tri godine, tamošnja fabrika ulja je prestala sa radom, izgubljena su radna mjesta i razvojna perspektiva ovog kraja.

Za utjehu, ostali su životi i imovina, koji su zadnjih godina bili u opasnosti jer su u napuštenoj fabrici, u neposrednoj blizini naselja, ostale ogromne količine otrovnih, zapaljivih i eksplozivnih materija, najviše heksana.

No, najgore, od čega su najviše strahovali ovdašnji stanovnici, se nije desilo. I to ponajviše zahvaljujući njihovoj odlučnoj borbi, animiranju javnosti i pritisku koji su izvršili na institucije da se ovaj problem riješi. I…

U Kotorskom heksana više nema.

A ispostavilo se da ga je bilo više nego što se pretpostavljalo.

Naime, umjesto 30 tona, o kojim se čitavo vrijeme govorilo u javnom prostoru, pri samom neposrednom uklanjanju, od strane za ovaj posao ovlaštene firme, otkriveno je da je u fabričkim rezervoarima bilo čak 45 tona ove opasne materije.

I ne samo da ona više nije u Kotorskom, nego nije više ni u BiH.

Dvadesetjedna tona već je na konačnom odredištu u Njemačkoj, a preostalih 24 tone je, takođe, juče prešlo granicu BiH. Detaljan je izvještaj u posjedu portala Antikorupcija.info i neformalne grupe Kotorana, koji su se proteklih mjeseci, uz podršku Centra civilnih inicijativa, borili da se opasne hemikalije uklone iz ovog naselja, 16 kilometara udaljenog od Doboja.

„Preciznije, izvučeno je ukupno 45,26 tona otpadnog sadržaja, odnosno, 66 kubnih metara. Pored izvlačenja sadržaja iz rezervoara izvršeno je i ispiranje cjevovoda od rezervoara do mašina unutar fabrike. Nakon završetka radova svi pripadajući ventili su zatvoreni. Do sada je u spalionicu u Njemačkoj izvezena jedna cisterna u količini od 21 tonu, druga sa preostalim hemikalijama je trenutno na putu ka spalionici“, informacije su „KEMEKO“ iz Modriče, koja je, kao licencirana firma za ovu vrstu posla, nosilac aktivnosti izmještanja heksana iz bivše fabrike suncokretovog ulja „BIOIL“ u Kotorskom.

Ovo znači da je, u međuvremenu, to privredno društvo dobilo potreban kod i dozvolu za prihvat i uništavanje opasnog otpada, na koji se, ovaj put srećom ne dugo, čekalo.

Da imaju razloga za olakšanje zbog uklanjanja hemikalija i opasnosti koja im je prijetila, mještani ovog područja – ne samo kuća u blizini fabrike, već i sa druge strane magistralnog puta, pa i okolnih naselja – dobili su potvrdu i iz Inspektorata RS.

Oni su to učinili zvaničnim obavještenjem upućenim neformalnoj grupi građana „Uklanjanje heksana iz Kotorskog“ i Centrima civilnih inicijativa, na što ih je obavezalo nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

„Dana 22. juna od strane odgovornih lica banke putem telefona obaviješten sam da je došlo do realizacije uklanjanja heksana iz lokaliteta bivšeg društva „BIOIL“ Kotorsko. Uz puno uvažavanje zabrinutosti mještana naselja Kotorsko, ovaj organ je, od nastanka predmetnog problema, vodio postupak uklanjanja opasnih materija, uz sve objektivne okolnosti i odgovorno ponašanje izvršioca, čime je konačno uklonjena opasnost za mještane naselja Kotorsko“, stoji, između ostalog, u Obavještenju o izvršenoj kontroli po predstavci, potpisanom od strane Republičkog inspektora za zaštitu od požara Nikole Topalovića.

Za pretpostaviti je da “objektivne okolnosti” koje inspektor spominje, služe kao (loš) izgovor za gotovo trogodišnje trajanje jedne u načelu jednostavne operacije, koju je ovlaštena firma, na kraju, izvela za par dana. No, ono u šta ne treba sumnjati je da bi problem još uvijek bio neriješen i trajao neodređeno dugo, da se u čitavoj priči nije pojavio građanski aktivizam, odnosne, da se zainteresovani mještani nisu udružili i fokusirali na rješavanje problema s kojim su bili suočeni i izvršili neophodan pritisak na institucije.

Grupa i dalje prati aktivnosti u vezi sa situacijom u napuštenoj, fabrici, koju i dalje obezbjeđuje zaštitarska agencija angažovana od strane „Ziraat Bank“ iz Sarajeva, založnika nad imovinom fabrike.

„I dalje smo budni, očekujemo kada će uslijediti aktivnosti i dolazak predstavnika firme iz Tešnja, koja bi u doskorašnje rezervoare sa heksanom trebala upumpati 27.000 litara permanta i 75.000 litara vode, kako bi ih učinila potpun bezbjednim tokom ljeta, ali i predstojeće zime. Povremeno obiđemo oko fabrike i to ćemo činiti naredna tri-četiri mjeseca, kako bi bili potpuno sigurni da će sve biti realizovano kako su nam pojasnili predstavnici banke i firme „KEMEKO“ – riječi su predsjednika Mjesne zajednice Kotorsko i člana grupe „Uklanjanje heksana iz Kotorskog“ Mehmeda Trnjanina.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije